Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zastosowanie lecytyny sojowej
Soja obecnie zaliczana jest do najpowszechniej uprawianych roślin na świecie. I choć w znacznej większości otrzymywane zbiory przeznaczane są do produkcji pasz, udział ludzi w spożyciu soi w ostatnich czasach systematycznie wzrasta. Wynika to nie tylko faktu, iż soja posiada wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości, ale też tego, że można z niej wytwarzać szeroką gamę produktów. Jednym z nich jest lecytyna sojowa.
Czym jest lecytyna sojowa?
Lecytynami nazywamy organiczne substancje chemiczne z grupy fosfolipidów, które pełnią niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Stanowi ona między innymi składnik błon komórkowych i bierze udział w wielu procesach przemiany materii, korzystnie wpływa między innymi na obniżenie poziomu cholesterolu. Obecna jest również w strukturze tkanek mózgu, tkanki nerwowej oraz bariery ochronnej ścian żołądka. Lecytyna zawarta jest w wielu produktach spożywczych – po raz pierwszy jej obecność zauważono w żółtkach jajka kurzego, później również w rybach, rzepaku, ziarnach słonecznika oraz oczywiście soi. Lecytyny wykazują podobne działanie, niezależnie od źródła swego pochodzenia.
Zastosowanie lecytyny sojowej
Lecytyna sojowa znalazła bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym – dodaje się ją między innymi do pieczywa, ciast, czekolad i innych wyrobów cukierniczych, majonezu, margaryny, serów czy makaronów. W jakim celu?
- Dodatek lecytyny pozwala zwiększyć jakość produktu oraz wydłużyć czas jego przydatności do spożycia – wyjaśnia przedstawiciel firmy Erjox – W zależności od rodzaju produktu, do którego lecytyna jest dodawana uzyskuje się różne efekty. Przykładowo dodana do ciasta poprawia jego konsystencję, z kolei jej zawartość w serze powoduje, że po pokrojeniu jego plasterki nie kleją się ze sobą. Przy produkcji czekolady lecytynę stosuje się dla uzyskania produktu o większej gładkości.
Na etykietach produktów lecytyna oznaczana jest symbolem E22. Nie musimy obawiać się jej szkodliwości dla zdrowia, choć należy zauważyć, że podobnie jak każdy inny składnik odżywczy stosowany w nadmiarze może one przyczyniać się do objawów niepożądanych, takich jak biegunka.
Lecytyna jako suplement
Poza tym, że używana jest jako dodatek poprawiający właściwości produktów spożywczych, lecytyna sojowa może być stosowana również jako suplement diety, poprawiający zdolności myślowe i pamięć, wspierający metabolizm tłuszczów, przyspieszający regenerację wątroby oraz wspomagający leczenie zaburzeń maniakalno-depresyjnych czy choroby afektywnej dwubiegunowej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana