Artykuł sponsorowany

Zastosowanie lecytyny sojowej

Zastosowanie lecytyny sojowej

Soja obecnie zaliczana jest do najpowszechniej uprawianych roślin na świecie. I choć w znacznej większości otrzymywane zbiory przeznaczane są do produkcji pasz, udział ludzi w spożyciu soi w ostatnich czasach systematycznie wzrasta. Wynika to nie tylko faktu, iż soja posiada wiele korzystnych dla naszego zdrowia właściwości, ale też tego, że można z niej wytwarzać szeroką gamę produktów. Jednym z nich jest lecytyna sojowa.

Czym jest lecytyna sojowa?

Lecytynami nazywamy organiczne substancje chemiczne z grupy fosfolipidów, które pełnią niezwykle istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Stanowi ona między innymi składnik błon komórkowych i bierze udział w wielu procesach przemiany materii, korzystnie wpływa między innymi na obniżenie poziomu cholesterolu. Obecna jest również w strukturze tkanek mózgu, tkanki nerwowej oraz bariery ochronnej ścian żołądka. Lecytyna zawarta jest w wielu produktach spożywczych – po raz pierwszy jej obecność zauważono w żółtkach jajka kurzego, później również w rybach, rzepaku, ziarnach słonecznika oraz oczywiście soi. Lecytyny wykazują podobne działanie, niezależnie od źródła swego pochodzenia.

Zastosowanie lecytyny sojowej

Lecytyna sojowa znalazła bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym – dodaje się ją między innymi do pieczywa, ciast, czekolad i innych wyrobów cukierniczych, majonezu, margaryny, serów czy makaronów. W jakim celu?

- Dodatek lecytyny pozwala zwiększyć jakość produktu oraz wydłużyć czas jego przydatności do spożycia – wyjaśnia przedstawiciel firmy ErjoxW zależności od rodzaju produktu, do którego lecytyna jest dodawana uzyskuje się różne efekty. Przykładowo dodana do ciasta poprawia jego konsystencję, z kolei jej zawartość w serze powoduje, że po pokrojeniu jego plasterki nie kleją się ze sobą. Przy produkcji czekolady lecytynę stosuje się dla uzyskania produktu o większej gładkości.

Na etykietach produktów lecytyna oznaczana jest symbolem E22. Nie musimy obawiać się jej szkodliwości dla zdrowia, choć należy zauważyć, że podobnie jak każdy inny składnik odżywczy stosowany w nadmiarze może one przyczyniać się do objawów niepożądanych, takich jak biegunka.

Lecytyna jako suplement

Poza tym, że używana jest jako dodatek poprawiający właściwości produktów spożywczych, lecytyna sojowa może być stosowana również jako suplement diety, poprawiający zdolności myślowe i pamięć, wspierający metabolizm tłuszczów, przyspieszający regenerację wątroby oraz wspomagający leczenie zaburzeń maniakalno-depresyjnych czy choroby afektywnej dwubiegunowej.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.