Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zastosowania nasion konopi
Nasiona konopi, funkcjonujące także pod nazwą „siemię konopne”, mają doskonałe właściwości odżywcze. Mało kto wie, że te niepozornie wyglądające produkty są wprost znakomitym źródłem białka i kwasów omega. Czy rzeczywiście warto pokusić się o zakup nasion? Czy jest to legalne? W jakiej formie je spożywać? O tym wszystkim przeczytasz w poniższym artykule.
Nasiona konopi – czyli co?
Wielu osobom konopie kojarzą się jednoznacznie z marihuaną. To niewłaściwy trop. Przede wszystkim wyróżnia się dwa, zupełnie różne gatunki konopi. Do produkcji środków psychoaktywnych służą konopie indyjskie (łac. Cannabis indica). Natomiast te, o których mowa w tym artykule, to konopie siewne (łac. Cannabis sativa). Zawartość THC w konopiach siewnych wynosi poniżej 1%. Nasiona konopi są więc całkowicie legalne i bezpieczne w codziennym stosowaniu.
Dziś w Polsce konopie występują jako rośliny dziko rozsiane, ale istnieje też coraz więcej hodowli botanicznych, z których pozyskuje się nasiona. Takie produkty można zakupić w sklepach ze zdrową żywnością oraz u dostawców specjalizujących się w konopiach, na przykład Pan Pestka.
Charakterystyka nasion
Nasiona konopi, ze względu na bardzo korzystny skład, zaliczane są do grupy tzw. superfoods, czyli super żywności. Zawierają między innymi:
- kwasy omega-3 i omega-6,
- witaminy (C, D, E oraz z grupy B),
- składniki mineralne (żelazo, cynk, fosfor, magnez),
- błonnik.
Ponadto siemię konopne zawiera również 9 istotnych aminokwasów, a więc jest to idealne źródło niezbędnego białka.
Korzyści płynące z przyjmowania nasion konopi
Regularne spożywanie nasion konopi przynosi bardzo pożądane rezultaty zdrowotne. Do najważniejszych korzyści można zaliczyć:
- obniżenie się ciśnienia krwi,
- zwiększenie ogólnej odporności organizmu,
- poprawę stanu skóry,
- uregulowanie się gospodarki hormonalnej,
- uregulowanie się poziomu cukru we krwi,
- odpowiednią florę bakteryjną jelit,
- obniżenie się cholesterolu we krwi.
Niewiele kobiet zdaje sobie sprawę z tego, że nasiona konopi mogą łagodzić objawy napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy.
Ponadto siemię konopi sprawdzi się u osób z problemami układu krążenia. Z tego względu zaleca się spożywać nasiona konopi po zawale.
Jak je przyjmować?
Nasiona konopi są dostępne w firmie zmielonej, łuskanej oraz niełuskanej. W zależności od wybranej formy, zmienia się także charakterystyka produktów. Niełuskane nasiona mają największą zawartość błonnika, więc sprawdzą się u osób z problemami jelitowymi. Z kolei łuskane nasiona mają dużą ilość białka oraz tłuszczów.
Opisywane produkty najlepiej włączać do codziennej diety na podobnej zasadzie co orzechy lub bardzo popularne w ostatnim czasie nasiona chia. Wystarczy dodać nasiona do domowej sałatki, musli, jogurtu itd. Sprawdzą się nawet jako element składowy niektórych słodkich deserów, zwłaszcza tych o orzechowym posmaku. Można je również dodawać do koktajli owocowych. Niektórzy spożywają je jak przekąskę, gdyż nadają się do samodzielnego jedzenia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana