Różnice między herbatą liściastą i w saszetkach

Każda herbata jest napojem wyjątkowym, niezależnie od opakowania. Herbata w saszetkach może być różnej jakości od pyłu do pełnych liści, przez co intensywność i smak będą zdecydowanie różne – jednak w każdym przypadku to ta sama roślina odpowiedzialna jest za powstawanie aromatycznego naparu. Czym różnią się od siebie herbaty liściaste i te w saszetkach?

Herbata znana jest od tysięcy lat. To, w jaki sposób powstał pomysł parzenia suszonych liści herbacianych trudno jest obecnie ustalić – początki herbaty są owiane tajemnicą i wiążą się głównie z legendami. Wiadomo jednak, że pierwsze zapiski dotyczące tego napoju pochodzą z X wieku p.n.e. Do Polski moda na herbatę dotarła w XVII wieku. Obecnie jesteśmy czwartym w Europie krajem o najwyższym poziomie spożycia herbaty na mieszkańca – każdy z nas parzy średnio 1 kg suszu rocznie. Warto więc poznać rodzaje herbat oraz podstawowe różnice między nimi.

Proces powstawania herbaty

Aby lepiej zrozumieć różnice pomiędzy herbatą liściastą a tą w saszetkach warto na początku wspomnieć pokrótce o procesie powstawania herbaty – mówi specjalista z firmy Julius Meinl, która od ponad 150 lat oferuje najlepszej jakości herbaty i kawy HoReCa – W pierwszej kolejności liście herbaty są oczywiście zbierane. Zazwyczaj w tradycyjny sposób – ręcznie. Świeże liście rozkłada się na specjalnych matach oraz poddaje suszeniu ciepłym powietrzem, dzięki czemu liście tracą 30% wody oraz miękną. Następnie herbatę poddaje się fermentacji (w przypadku czarnej herbaty) lub nasycaniu parą (proces ten wstrzymuje proces fermentacji i umożliwia powstanie herbaty zielonej). Kolejnym etapem jest walcowanie, czyli rozrywanie liści za pomocą metalowych płyt. W ten sposób uwalniają się olejki eteryczne, odpowiedzialne za wyjątkowy smak oraz aromat. Następnie liście się suszy, w wyniku czego powstaje surowy susz herbaciany. W etapie selekcji liście zostają podzielone ze względu na wielkość. Cztery główne stopnie klasyfikacji to pył, okruchy, połamane oraz całe liście. Od założenia w 1862 roku firma Julius Meinl oferuje klientom segmentu HoReCa herbaty premium. W oparciu o bogate dziedzictwo, nieustannie dążymy do doskonałości w zakresie jakości i usług, tworzymy innowacyjne mieszanki i odważne rozwiązania, by zapewnić poezję zmysłów w każdej filiżance. Starannie wyselekcjonowany, stworzony przez ekspertów szeroki wybór oczaruje wszystkie zmysły. Portfolio obejmuje trzy rodzaje opakowań: Single Bags (pojedyncze saszetki), Big Bags (duże saszetki) i Loose Tea (herbata sypana – dodaje specjalista.

Na tym etapie z pewnością łatwo się domyślić, że podstawową różnicą między herbatą liściastą a tą w saszetkach jest wielkość liści wykorzystywanych do poszczególnych rodzajów herbat. Ekspresowa, najczęściej w torebkach zawiera w sobie głównie pył oraz okruchy, choć zdarzają się również herbaty ekspresowe, w składzie których znajdziemy całe liście – jak w serii herbat Julius Meinl Leaf Bag. Herbaty liściaste to głównie całe liście z niewielkim dodatkiem liści połamanych lub okruchów. Dzięki temu możemy zainspirować się wspaniałym smakiem herbaty, w formie, którą najbardziej preferujemy.

Herbata paczkowana i herbata liściasta

Herbata ekspresowa w torebkach jest produktem, który gotowy jest do spożycia w bardzo krótkim czasie. Z tego względu cieszy się dużą popularnością – wystarczy zalać torebkę gorącą wodą i w ciągu kilku minut wyciągnąć, aby cieszyć się ciemnym i intensywnym smakiem. Jest to rozwiązanie bardzo wygodne i nie wymagające dodatkowego sprzętu, jednak niepozbawione wad. Czy herbata w torebkach jest gorszej jakości? Tak – pomimo, że to dokładnie te same liście, które służą do produkcji herbaty liściastej. Inny smak wynika zazwyczaj z formy herbaty w formie pyłu – proces uwalniania się olejków eterycznych przebiega szybciej, a tym samym taka herbata jest mniej aromatyczna. Choć torebki produkowane są z materiałów, które nie wpływają na ostateczny smak naparu uniemożliwiają pełne rozwinięcie się liści, które mogą się w nich znajdować.

Tymczasem herbata liściasta na dłużej zachowuje swój aromat, a podczas parzenia listki mają możliwość rozwinięcia się i pełniejszego oddania smaków i zapachów. Jednocześnie herbatę liściastą można zaparzyć na wiele odmiennych sposobów, podczas gdy w przypadku herbaty ekspresowej mamy dość ograniczone pole manewru. Jednak parzenie herbaty liściastej może wiązać się z koniecznością zastosowania specjalnych naczyń i zaparzaczy, umożliwiających pełne rozwinięcie się liści, a następnie swobodne ich wyjęcie.

Podstawowe różnice

Podsumowując:

  • herbata ekspresowa to zazwyczaj pył lub okruchy, a herbata liściasta to głównie całe, niepołamane liście;
  • herbata liściasta charakteryzuje się pełniejszym smakiem i aromatem, ze względu na wolniejszy proces uwalniania się olejków eterycznych zawartych w liściach;
  • herbata ekspresowa nie wymaga użycia specjalnych naczyń, wystarczy zalać ją wodą, a torebkę wyrzucić;
  • herbatę liściastą można parzyć na wiele różnych sposobów, odkrywając w ten sposób nowe smaki;
  • torebka w herbacie ekspresowej blokuje możliwość rozwinięcia się liści, jeśli się w niej znajdują;

Każdy z rodzajów herbat ma więc swoje zalety i wady. To, jaką wybierzemy zależy od potrzeb i indywidualnych preferencji. Warto jednak nie zamykać się na jeden rodzaj i poznawać nowe możliwości – kto wie, w jak ciekawą podróż wyruszymy dzięki nowym smakom herbaty.

śr. ocena 0 / głosów 0