Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Różne zastosowanie soli – od soli spożywczej po zimową sól do chodników
Z czym kojarzy nam się sól? W większości przypadków odpowiedź dotyczyłaby przyprawiania żywności, jednak okazuje się, że ta niepozorna substancja ma znacznie więcej zastosowań. Niezwykłe właściwości soli obejmujące nie tylko jej charakterystyczny smak, ale też skład chemiczny, wykorzystywane są w wielu gałęziach gospodarki. Do czego dokładnie służy sól?
Sól niezastąpiona w kuchni
Nie da się ukryć, że sól kojarzy się głównie z zastosowaniami kuchennymi. Trudno wyobrazić sobie gotowanie bez tej niewątpliwie najważniejszej przyprawy w kuchni. Warto jednak pamiętać, że sól ceniona jest nie tylko ze względu na swoje walory smakowe i oprócz doprawiania potraw służy również do konserwowania żywności. Przedłużanie świeżości produktów takich jak mięsa, ryby czy nabiał właśnie przy użyciu soli to tradycyjna metoda znana i stosowana już od czasów starożytnych. Na uwagę zasługuje tu w szczególności peklowanie, czyli sposób konserwowania jedzenia za pomocą specjalnej soli azotynowej zwanej peklosolą, którą znajdziemy np. w ofercie firmy KamSol z Wieliczki. Sól ta pod względem składu chemicznego różni się od zwykłej soli jodowanej, jakiej używamy w kuchni i pozwala na dłużej zachować świeżość, smak i aromat tak przygotowanych potraw, hamując rozwój bakterii, pleśni i innych drobnoustrojów powodujących psucie i rozkład żywności. Peklowanie wykorzystywane jest przede wszystkim do produkcji wędlin i stanowi ważny element np. procesu wędzenia.
Sól na oblodzenie
Poza kuchnią sól spotkamy również na... drogach i chodnikach. Chodzi tu o specjalną sól drogową, czyli chlorek sodu, który stosowany jest jako środek do usuwania śniegu i lodu. Stosowanie specjalnych substancji odmrażających jest konieczne zimą, kiedy powierzchnie ulic i chodników są oblodzone. Istnieją oczywiście metody usuwania mechanicznego śniegu, jednak nie zapobiegają one zamarzaniu zbitej warstwy śniegu i błota. Sól drogowa, podobnie jak chlorek wapnia, skutecznie obniża temperaturę krzepnięcia wody, co zapobiega zamarzaniu nawierzchni, a tym samym znacznie poprawia bezpieczeństwo ruchu pieszego i samochodowego.
Sól do uzdatniania
Skład chemiczny soli posiada jeszcze jedną ważną cechę, mianowicie umożliwia wymianę jonową, dzięki której można poprawić właściwości twardej wody. Na czym dokładnie to polega? Twarda woda zawiera jony wapnia i magnezu, co skutkuje wytrącaniem się osadów, które zakłócają prawidłowe działanie różnego rodzaju instalacji i urządzeń, np. zmywarek i pralek. Specjalna sól tabletkowana zastępuje wspomniane jony wapnia i magnezu jonami sodu, dzięki czemu woda zostaje uzdatniona. W efekcie osady w instalacjach wodnych ulegają redukcji, a miękka woda usprawnia procesy prania i czyszczenia.
Co jeszcze?
Wymienione wyżej sposoby wykorzystania soli nie wyczerpują tematu różnych zastosowań tej substancji. Trzeba tu bowiem wspomnieć o soli kosmetycznej, której używa się w celu pielęgnacji ciała. Mowa tu o popularnej soli przeznaczonej do kąpieli, która poprawia wygląd skóry, a dodatkowo ma działanie relaksacyjne. Poza tym sól jest również wykorzystywana w branży dekoratorskiej – przy użyciu tej substancji wytwarza się efektowne ozdoby i artykuły do wnętrz, np. lampy solne. Podsumowując, rola soli zarówno w naszym codziennym życiu, jak i w szeroko pojętym przemyśle jest niebagatelna.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana