Organizacja urodzin w restauracji

Urodziny to szczególna okazja do świętowania. Bywa, że chcielibyśmy spędzić je w większym gronie znajomych – zwłaszcza jeśli chodzi o osiemnastki i okrągłe jubileusze, ale nie tylko. Często jednak warunki mieszkaniowe albo natłok obowiązków nie pozwalają ugościć nam dużej liczby osób. Doskonałym wyjściem z sytuacji może się więc okazać organizacja urodzin w restauracji. Jest to rozwiązanie tak wygodne, że coraz częściej wybierane po prostu dlatego, by jubilat i jego goście mogli oddać się wyłącznie beztroskiej zabawie.

organizacja-urodzin

Menu

Najwięcej bowiem „roboty” do wykonania jest tu tylko przed samą imprezą, kiedy to trzeba ustalić warunki jej przebiegu z menedżerem wybranego przez nas lokalu. Czyli na przykład menu. Zwykle możemy wybrać z kilku przedstawionych nam zestawów, szef kuchni jest jednak najczęściej otwarty na negocjacje w zakresie ewentualnych zmian lub nawet stworzenia listy dań od podstaw, za to z uwzględnieniem alergii, upodobań czy preferencji uczestników zabawy, np. wegetarian. Na życzenie przygotowywane mogą być zarówno dania ciepłe, podawane w ustalonej kolejności, jak i zimny bufet w formie szwedzkiego stołu, dostępny przez cały czas trwania uroczystości.

Jednym z najważniejszych elementów urodzinowego przyjęcia jest tort. Ten również można zamówić w organizującej to przyjęcie restauracji, która zadba również o jego efektowne zaserwowanie o odpowiedniej porze. Są też lokale takie jak np. Zajazd na Kępie w Ustroniu, które nie robią żadnych problemów, jeżeli zażyczymy sobie podać tort i inne desery przygotowane w naszej ulubionej cukierni.

Napoje

Podobnie sprawa może się mieć z alkoholem, który na „bardziej preferencyjnych” warunkach zamówimy w danym lokalu albo też dostarczymy we własnym zakresie (upewnijmy się jednak, że restauracja, w której organizujemy urodziny, nie będzie na to patrzeć krzywym okiem). Obsługa kelnerska obecna cały czas na przyjęciu zadba o uzupełnianie zawartości dzbanów i szklanek, również jeśli chodzi o napoje bezalkoholowe. Jeżeli któryś z gości miałby życzenie napić się herbaty lub kawy, bez problemu będzie mógł się zwrócić w tej sprawie właśnie do obsługi, nie kłopocząc jubilata. Często też na tego typu przyjęciach rozstawiany jest osobny bufet kawowy, gdzie ciepłe napoje dostępne są cały czas bez ograniczeń w ramach organizacji imprezy.

Sprzątanie

Odpada nam więc kłopot zarówno z przygotowaniem jedzenia, jak i z zajmowaniem się przybyłymi inaczej niż czysto towarzysko, co jest nie bez znaczenia szczególnie przy większej, sięgającej nawet kilkudziesięciu osób liczbie zaproszonych. Organizacja urodzin w restauracji oznacza też, że nie będziemy musieli zajmować się sprzątaniem po takiej imprezie. Również „wypadki” takie jak rozlany sok znajdą się natychmiast pod kontrolą pracowników lokalu, nie wspominając nawet o tym, że poplamiony w ten sposób obrus też nie będzie naszym zmartwieniem, tylko ryzykiem restauracji wliczonym w koszty.

Atrakcje

Na restaurację scedować też można odpowiedzialność za oprawę całego wydarzenia. Jeśli oprócz atmosfery – i oczywiście menu – urzekła nas w danym lokalu muzyka, będziemy ją mieć w pakiecie. Czasem można też bawić się przy własnych rytmach, zwłaszcza jeżeli rezerwujemy nie tylko stolik, ale np. osobną kameralną salę, w której goście będą się czuć szczególnie swobodnie. Mało tego, niektóre restauracje przystosowane są też do organizacji wesel – co oznacza parkiet do tańca i miejsce dla DJ-a lub muzycznego zespołu. Czasem przedstawiciel lokalu sam proponuje pomoc w organizacji rozmaitych atrakcji, jak właśnie występ na żywo, karaoke lub dancing z wodzirejem czy… widowiskowe pieczenie prosiaka. Jeżeli załoga restauracji to doświadczony zespół profesjonalistów, spełnione zostaną wymagania nawet najbardziej wymagających gości.