Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Nie tylko sake. Poznaj japońskie wino

Spis treści
- Kraj kwitnącej wiśni i zielonych śliwek
- Japońskie wina Choya
- Sake to nie wódka – to wino
- Ciekawostki o japońskim winie
Sake, alkohol powszechnie kojarzony z Japonią, nie jest wódką, jak powszechnie się uznaje. To bardziej wino – choć i to określenie jest nieco na wyrost. Niemniej Japonia może poszczycić się nie tylko sake. Choć klimat nie sprzyja produkcji win Japończycy oferują kilka ciekawych propozycji, nie tylko z winogron. Do produkcji wina nadają się bowiem doskonale śliwki, a nawet... biała kapusta.
Na początku warto wspomnieć, że określenie „wino” bez doprecyzowania, z jakich owoców powstało odnosi się do napojów na bazie sfermentowanych winogron. W wielu krajach jest to nazwa chroniona przez prawo i może być używana wyłącznie w przypadku produktów powstałych z tych owoców. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by mianem wina określać napoje alkoholowe, które wino przypominają, a powstają jednak z innych owoców. Dlatego też możemy mówić o winach japońskich – którym dziś przyjrzymy się bliżej.
Kraj kwitnącej wiśni i zielonych śliwek
Jednym z popularniejszych win z Japonii jest Choya – czyli wino wytwarzane z owoców ume. Są to niewielkie zielone śliwki, które w krajach Dalekiego Wschodu uznawane są za lecznicze. Stosuje się je między innymi jako środek na pasożyty i wrzody, dla poprawy trawienia oraz wzmocnienia serca. Ume uważa się za niezwykle wartościowe dla zdrowia rośliny – a wino Choya za skarb Kraju Kwitnącej Wiśni. Bogate w witaminę C, kwasy owocowe, a jednocześnie z małą zawartością alkoholu wino występuje w odmianie białej, czerwonej oraz musującej. Posiada wiele właściwości zdrowotnych – oczyszcza organizm z toksyn, usuwa zmęczenie i zwalcza bezsenność. Poza tym jest oczywiście niezwykle smaczne: słodkie i aksamitne. Szeroki wybór win Choya oraz innych znajdziemy w ofercie hurtowni alkoholi Paleta Win. Przyjrzyjmy się więc, co znajdziemy na wirtualnej półce sklepu.
Japońskie wina Choya
Choya Silver to wino półsłodkie białe, o bursztynowej barwie i śliwkowym aromacie. Doskonałe do deserów – można podawać bez chłodzenia, w temperaturze pokojowej. Choya Silver Red to wino czerwone, które nada się również jako aperitif. Choya Original Sparkling to wino białe półsłodkie musujące, które doskonale nadaje się do japońskich potraw, a także może być mieszane z innymi alkoholami w postaci drinków lub koktajli. Choya Dry to wersja wytrawna, idealna do sushi, owoców morza oraz ryb, najlepiej smakująca schłodzona lub z kruszonym lodem. Nie jest to wino oczywiste dla tego regionu – przez wiele lat Japończycy gustowali głównie w winach słodkich.
Warto również zwrócić uwagę na Choya Original, które winem śliwkowym zwane jest potocznie. Również wytwarzane jest z śliwek ume, jednak w składzie znajduje się także cukier oraz japońska wódka shochu, produkowana najczęściej z destylatu ryżu i słodkich ziemniaków. Białe, półsłodkie wino doskonale nadaje się zarówno do potraw rybnych, deserów, koktajli jak i jako aperitif.
Dla osób, które chcą cieszyć się smakiem wina bez procentów powstał napój na bazie wina Choya, o 0% zawartości alkoholu – wino bezalkoholowe Choya Umeshu w puszkach.
Sake to nie wódka – to wino
Japonia to nie tylko sake – co udowadnia szeroka oferta win Choya. Jednak mówiąc o japońskich winach nie można nie wspomnieć o tym popularnym napoju alkoholowym, który błędnie uznawany jest za wódkę. Choć produkcja sake bardziej przypomina produkcję piwa... Sake powstaje bowiem w wyniku fermentacji ryżu zaszczepionego wcześniej kulturą pleśni Aspergillus oryzae – kropidlaka żółtego. Występuje w wersji wytrawnej, półsłodkiej, musującej oraz z różną zawartością alkoholu. Produkuje się je zimą – kiedy ze względu na temperatury łatwiej kontrolować proces fermentacji. Warto wspomnieć, że obecnie w Japonii produkuje się około 10 tysięcy rodzajów sake – jest więc w czym wybierać.
Wino ryżowe Choya Sake to tradycyjna wersja tego napoju, o lekko słodkim smaku. Podaje się je w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzewa do temperatury 38-40 stopni Celsjusza. Zawartość alkoholu to około 15%. Sake pije się tradycyjnie z ceramicznych lub drewnianych filiżanek, jeśli serwowane jest na ciepło.
Ciekawostki o japońskim winie
Na koniec warto wspomnieć o kilku ciekawostkach. Wino pojawiło się w Japonii dopiero w XVI wieku, kiedy przybyło wraz z jezuickimi misjonarzami z Portugalii. Produkcję rozpoczęto dopiero w XIX wieku, a największy rozkwit to dopiero lata 70. i 80. XX wieku. Najczęściej uprawiane szczepy to riesling i cabernet sauvignon. Równie popularny szczep koshu, którego 95% upraw zlokalizowanych jest w prefekturze Yamanashi, dotarł do Japonii prawdopodobnie z Kaukazu około 1000 lat temu, choć dopiero od niedawna wykorzystywany jest do produkcji wina – wcześniej służył po prostu konsumpcji. Dlaczego akurat ten obszar jest tradycyjnym ośrodkiem produkcji win? Ze względu na klimat: wilgotny, gorący, a latem obfitujący w opady. Winnice rozciągają się więc na zboczach, łącznie z górą Fudżi.
Ciekawą i niespotykaną formą ochrony winogron przed nadmiernymi opadami, a tym samym gniciem jest zasłanianie owoców kapturkami z nawoskowanego papieru. To jednak nie wszystkie ciekawostki. W mieście Narusawa produkowane jest wino... z białej kapusty. Ponieważ warzywo to nie posiada cukru wino z kapusty produkuje się dodając 40% winogron.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana