Artykuł sponsorowany

Nie tylko sake. Poznaj japońskie wino

Nie tylko sake. Poznaj japońskie wino

Sake, alkohol powszechnie kojarzony z Japonią, nie jest wódką, jak powszechnie się uznaje. To bardziej wino – choć i to określenie jest nieco na wyrost. Niemniej Japonia może poszczycić się nie tylko sake. Choć klimat nie sprzyja produkcji win Japończycy oferują kilka ciekawych propozycji, nie tylko z winogron. Do produkcji wina nadają się bowiem doskonale śliwki, a nawet... biała kapusta.

Na początku warto wspomnieć, że określenie „wino” bez doprecyzowania, z jakich owoców powstało odnosi się do napojów na bazie sfermentowanych winogron. W wielu krajach jest to nazwa chroniona przez prawo i może być używana wyłącznie w przypadku produktów powstałych z tych owoców. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by mianem wina określać napoje alkoholowe, które wino przypominają, a powstają jednak z innych owoców. Dlatego też możemy mówić o winach japońskich – którym dziś przyjrzymy się bliżej.

Kraj kwitnącej wiśni i zielonych śliwek

Jednym z popularniejszych win z Japonii jest Choya – czyli wino wytwarzane z owoców ume. Są to niewielkie zielone śliwki, które w krajach Dalekiego Wschodu uznawane są za lecznicze. Stosuje się je między innymi jako środek na pasożyty i wrzody,  dla poprawy trawienia oraz wzmocnienia serca. Ume uważa się za niezwykle wartościowe dla zdrowia rośliny – a wino Choya za skarb Kraju Kwitnącej Wiśni. Bogate w witaminę C, kwasy owocowe, a jednocześnie z małą zawartością alkoholu wino występuje w odmianie białej, czerwonej oraz musującej. Posiada wiele właściwości zdrowotnych – oczyszcza  organizm z toksyn, usuwa zmęczenie i zwalcza bezsenność. Poza tym jest oczywiście niezwykle smaczne: słodkie i aksamitne. Szeroki wybór win Choya oraz innych znajdziemy w ofercie hurtowni alkoholi Paleta Win. Przyjrzyjmy się więc, co znajdziemy na wirtualnej półce sklepu.

Japońskie wina Choya

Choya Silver to wino półsłodkie białe, o bursztynowej barwie i śliwkowym aromacie. Doskonałe do deserów – można podawać bez chłodzenia, w temperaturze pokojowej. Choya Silver Red to wino czerwone, które nada się również jako aperitif. Choya Original Sparkling to wino białe półsłodkie musujące, które doskonale nadaje się do japońskich potraw, a także może być mieszane z innymi alkoholami w postaci drinków lub koktajli. Choya Dry to wersja wytrawna, idealna do sushi, owoców morza oraz ryb, najlepiej smakująca schłodzona lub z kruszonym lodem. Nie jest to wino oczywiste dla tego regionu – przez wiele lat Japończycy gustowali głównie w winach słodkich.

Warto również zwrócić uwagę na Choya Original, które winem śliwkowym zwane jest potocznie. Również wytwarzane jest z śliwek ume, jednak w składzie znajduje się także cukier oraz japońska wódka shochu, produkowana najczęściej z destylatu ryżu i słodkich ziemniaków. Białe, półsłodkie wino doskonale nadaje się zarówno do potraw rybnych, deserów, koktajli jak i jako aperitif.

Dla osób, które chcą cieszyć się smakiem wina bez procentów powstał napój na bazie wina Choya, o 0% zawartości alkoholu – wino bezalkoholowe Choya Umeshu w puszkach.

Sake to nie wódka – to wino

Japonia to nie tylko sake – co udowadnia szeroka oferta win Choya. Jednak mówiąc o japońskich winach nie można nie wspomnieć o tym popularnym napoju alkoholowym, który błędnie uznawany jest za wódkę. Choć produkcja sake bardziej przypomina produkcję piwa... Sake powstaje bowiem w wyniku fermentacji ryżu zaszczepionego wcześniej kulturą pleśni Aspergillus oryzae – kropidlaka żółtego. Występuje w wersji wytrawnej, półsłodkiej, musującej oraz z różną zawartością alkoholu. Produkuje się je zimą – kiedy ze względu na temperatury łatwiej kontrolować proces fermentacji. Warto wspomnieć, że obecnie w Japonii produkuje się około 10 tysięcy rodzajów sake – jest więc w czym wybierać.

Wino ryżowe Choya Sake to tradycyjna wersja tego napoju, o lekko słodkim smaku. Podaje się je w temperaturze pokojowej lub lekko podgrzewa do temperatury 38-40 stopni Celsjusza. Zawartość alkoholu to około 15%. Sake pije się tradycyjnie z ceramicznych lub drewnianych filiżanek, jeśli serwowane jest na ciepło.

Ciekawostki o japońskim winie

Na koniec warto wspomnieć o kilku ciekawostkach. Wino pojawiło się w Japonii dopiero w XVI wieku, kiedy przybyło wraz z jezuickimi misjonarzami z Portugalii. Produkcję rozpoczęto dopiero w XIX wieku, a największy rozkwit to dopiero lata 70. i 80. XX wieku. Najczęściej uprawiane szczepy to riesling i cabernet sauvignon. Równie popularny szczep koshu, którego 95% upraw zlokalizowanych jest w prefekturze Yamanashi, dotarł do Japonii prawdopodobnie z Kaukazu około 1000 lat temu, choć dopiero od niedawna wykorzystywany jest do produkcji wina – wcześniej służył po prostu konsumpcji. Dlaczego akurat ten obszar jest tradycyjnym ośrodkiem produkcji win? Ze względu na klimat: wilgotny, gorący, a latem obfitujący w opady. Winnice rozciągają się więc na zboczach, łącznie z górą Fudżi.

Ciekawą i niespotykaną formą ochrony winogron przed nadmiernymi opadami, a tym samym gniciem jest zasłanianie owoców kapturkami z nawoskowanego papieru. To jednak nie wszystkie ciekawostki. W mieście Narusawa produkowane jest wino... z białej kapusty. Ponieważ warzywo to nie posiada cukru wino z kapusty produkuje się dodając 40% winogron.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.