Artykuł sponsorowany

Na co zwracać uwagę, kupując mleko do kawy?

Na co zwracać uwagę, kupując mleko do kawy?

Mleko prosto od krowy pijali nasi dziadkowie. Dzisiaj znaleźć je można chyba tylko jeszcze w ekologicznych gospodarstwach rolnych. Mieszkańcy miast, jeśli chcą wypić kawę z mlekiem, muszą zadowolić się mlekiem ze sklepowych półek. Niestety w praktyce to, co producenci nazywają mlekiem, ma z nim naprawdę niewiele wspólnego. Na co więc zwracać uwagę, kupując mleko do kawy?

Zawartość tłuszczu

Warto przede wszystkim sprawdzić tłuszcz. Tłuste jest przede wszystkim mleko prosto od krowy. W tym przypadku zwartość tłuszczu wynosi około 4-5%. Mleko sklepowe jest chudsze. Najchudsze mleko ma 0% tłuszczu, chociaż trudno je już nazywać mlekiem, nie zawiera ono bowiem rozpuszczalnych w tłuszczach witamin A, D, E i K. Ponadto pozbawione ono jest innych składników mineralnych m.in. wapnia. Dlatego też mleka odtłuszczonego nie powinno się podawać dzieciom. Do kawy najczęściej dodaje się mleko UHT. Określenie to wywodzi się z języka angielskiego i oznacza mleko sterylizowane w bardzo wysokiej temperaturze. Dlatego też może być przechowywane przez wiele miesięcy w kartonowym opakowaniu.

Mleko pasteryzowane

Alternatywą dla mleka UHT jest mleko pasteryzowane. Sprzedawane jest ono na ogół w butelkach i ma krótszy termin przydatności do spożycia, bo około 14 dni. Powszechnie nazywa się je mlekiem świeżym. Jednak najbardziej zbliżone do mleka prosto od krowy jest mleko mikrofiltrowane, a następnie pasteryzowane w niższej temperaturze. Dlatego zachowuje sporo składników odżywczych, a także swój pierwotny smak i zapach. Takie mleko zdatne jest do spożycia przez około 10 dni.

Najlepsze mleko do kawy, to…?

Nie ma jednak jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, które mleko jest najlepsze do kawy. Wiele zależy w tym przypadku od indywidualnych upodobań; są jednak firmy, które oferują mleko przystosowane specjalnie do podawania do kawy lub spieniania – takie mleko ma w swojej ofercie na przykład „ROTR” Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie. W przypadku dzieci najlepszym rozwiązaniem jest, jak wspomniano, mleko pełnotłuste, ale osoby dorosłe mogą postawić na mleko chude czy odtłuszczone. Najlepiej jednak zrezygnować z mleka smakowego, które jest w zupełności pozbawione witamin i składników odżywczych. Zamiast tego zawiera cukier i sztuczne barwniki.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.