Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Mobilne punkty gastronomiczne w kontenerach modułowych
W przypadku marzeń o otwarciu własnego punktu gastronomicznego warto rozważyć opcję utworzenia go w kontenerze modułowym. Jest to rozwiązanie nie tylko wymagające mniejszych nakładów finansowych na start, ale również doskonałe pod względem lokalizacyjnym – punkt mobilny można postawić w dowolnym miejscu, a w razie potrzeb bez problemu go przenieść.
Mobilne punkty gastronomiczne od kilku lat cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Nic dziwnego – mogą pojawić się tam, gdzie akurat są potrzebne. Latem przy plaży, zimą przy stoku, w czasie trwania festiwali muzycznych tuż niedaleko pola namiotowego. Kiedy nie jest już potrzebny można łatwo przetransportować go w inne miejsce, w poszukiwaniu nowych klientów.
Punkt gastronomiczny w kontenerze modułowym
Dobrym rozwiązaniem dla punktów gastronomicznych są kontenery modułowe. Dają one dużo więcej możliwości niż foodtrucki lub rowery. Przede wszystkim ich wielkość można dopasować do potrzeb, a z czasem rozbudować. Mogą być wyposażone we wszelkie udogodnienia, takie same jakie można znaleźć w punktach stacjonarnych. Są tańsze od wynajęcia lokalu w dobrej lokalizacji, a jednocześnie równie funkcjonalne. Nowoczesne i dopasowane do każdego pomysłu kontenery modułowe oferuje na przykład Modular System.
Kontenery modułowe mogą stać się zarówno budką przyrządzającą i wydającą jedzenie na wynos, małą przytulną knajpką, jak i całkiem sporą restauracją. Wszystko zależy od możliwości finansowych i pomysłu na biznes. Zresztą nic nie stoi na przeszkodzie, by zacząć od pojedynczego modułu, a z czasem rozbudowywać go o kolejne elementy.
Punkt mobilny, który podąża za klientami
Oprócz funkcjonalności i możliwości dopasowania systemy modułowe mają jeszcze jedną, dużą zaletę: mobilność. Nic nie stoi na przeszkodzie, by latem rozstawić się na kilka miesięcy tuż przy plaży i sprzedawać lody i gofry, a zimą przenieść się nieco dalej i oferować swoim klientom gorącą herbatę. W przypadku lokali stacjonarnych ciężko przenosić się z miejsca na miejsce. Nie ma z tym problemu, kiedy nasz punkt gastronomiczny zlokalizowany jest w kontenerze. Jeżeli miejsce nie wypali lub w okolicy pojawi się zbyt duża konkurencja nie trzeba od razu ogłaszać bankructwa – można poszukać bardziej dogodnej lokalizacji.
Do tego pawilony kontenerowe nie wymagają fundamentów, dlatego można je postawić prawie w dowolnym miejscu. Mogą służyć zarówno jako punkty sezonowe, wyłącznie w okresie letnim albo zimowym lub przez cały rok – zmieniając tylko swoją lokalizację na dogodniejszą. Kontenery modułowe to doskonały pomysł, jeśli planuje się otwarcie własnego punkty gastronomicznego – i jest to rozwiązanie na stałe lub tylko na chwilę, jeśli z czasem zapragniemy otworzyć tradycyjny lokal z jedzeniem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana