Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Papierowe tacki zamiast talerzy w sezonowej restauracji
Lato to czas wzmożonej pracy restauracji sezonowych, foodtrucków oraz innych punktów gastronomicznych. Rzesze turystów, festiwalowiczów i uczestników imprez plenerowych chętnie korzystają z menu, produkując przy tym mnóstwo odpadów. Czy można temu zapobiec? Oczywiście – jedzenie na wynos nie musi być pakowane w plastik! Rozwiązaniem są ekologiczne, papierowe tacki.
Nie da się ukryć, że w małych punktach gastronomicznych i restauracjach sezonowych, w których jedzenie wydawane jest głównie na wynos tradycyjne talerze i sztućce nie są najlepszym rozwiązaniem. Konieczne jest ich mycie, wyparzanie i suszenie, a to zajmuje nie tylko czas, ale i wymaga również miejsca oraz odpowiedniej liczby pracowników. Talerze i sztućce plastikowe powoli odchodzą do lamusa – coraz więcej mówi się o ich szkodliwości dla ludzi oraz środowiska.
Zalety wykorzystania tacek i talerzy wykonanych z tektury
Sezonowe restauracje zazwyczaj nie mają rozbudowanego zaplecza gastronomicznego. Najczęściej są to niewielkie obiekty działające tylko przez kilka miesięcy w roku. Wyposażanie ich w tradycyjną zastawę porcelanową mija się z celem. Zwłaszcza, jeśli jest to punkt z jedzeniem głównie na wynos lub tylko kilkoma stolikami znajdującymi się na zewnątrz. Zbieranie, mycie, wyparzanie oraz suszenie talerzy zajmowałby mnóstwo czasu, a jednocześnie klienci nie mieliby możliwości, by z daniem pójść na pobliską plażę, ławkę lub na spacer.
Z papierowymi tackami nie ma tego problemu – można zabrać je ze sobą, nie trzeba odnosić, a po zjedzeniu posiłku można po prostu wyrzucić do pobliskiego kosza na śmieci. Jednocześnie opakowania tekturowe są na tyle wytrzymałe, że sprawdzą się do każdego rodzaju dania. Nie zmieniają smaku ani zapachu potraw, nie wchodzą w reakcję ze składnikami. Dodatkowo zajmują o wiele mniej miejsca niż tradycyjne talerze, są lekkie i łatwe w przenoszeniu, nawet w dużych, zbiorczych opakowaniach. Występują w wielu różnych kształtach i wariantach, dlatego z powodzeniem mogą być dopasowane do charakteru serwowanych dań. To wygodna i tania alternatywa dla talerzy, a także opakowań plastikowych – tacki papierowe są w pełni biodegradowalne i przyjazne dla środowiska.
Ekologiczne tacki papierowe
No tak, ale skoro papier wytwarza się z celulozy, czyli tak naprawdę z drzew... to w jaki sposób jest to proces ekologiczny? Okazuje się, że sprawa jest bardziej złożona.
Po pierwsze, papier jest materiałem najczęściej poddawanym recyklingowi. Ponad połowa produkowanego na świecie papieru pochodzi z recyklingu – mówi specjalista z ABC-PAK, firmy specjalizującej się w produkcji papierowych opakowań – Po drugie, pozyskiwanie drewna podlega zasadom zrównoważonej gospodarki leśnej, dzięki czemu w miejsce każdego ściętego drzewa pojawia się nowe. Okazuje się, że w ostateczności więcej drzew się sadzi, niż wycina! Co więcej, makulatura może być przetwarzana wielokrotnie, a kiedy nie nadaje się już do użytku przerabiana jest na biopaliwo. Dzięki temu produkcja papieru na każdym etapie jest w pełni przyjazna dla środowiska – dodaje.
Tacki papierowe są więc doskonałym rozwiązaniem dla sezonowych restauracji, które nie mają możliwości zapewnienia wszystkim klientom tradycyjnych talerzy. Są zdecydowanie lepszą opcją niż talerze plastikowe, a jednocześnie są na tyle trwałe, aby wytrzymać ciężar i konsystencję najróżniejszych dań. Do tego są ekologiczne i biodegradowalne – czego chcieć więcej!
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana