Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Rola uprawy soi w światowej i krajowej gospodarce
Temat uprawy soi jest coraz częściej poruszany na forum publicznym. O tej roślinie rozmawia się nie tylko na naszym polskim gruncie, ale i niemal na całym świecie. Istnieje kilka powodów takiego stanu rzeczy. Soja jest bardzo ceniona, dlatego wielu rolników rozważa jej uprawę, nierzadko decydując się na taki krok. Dlaczego ta roślina cieszy się tak dużą popularnością? Jakie znacznie dla gospodarki ma jej uprawa?
Za co ceniona jest soja?
Nie każdy wie, że soja uznawana jest za jedną z tych roślin, których uprawa jest wyjątkowo ważna. Dzieje się tak z powodu jej szczególnych właściwości, a w związku z tym naprawdę szerokiego zastosowania – mówi ekspert z Polskiej Soi.
Soja jest wykorzystywana przede wszystkim w branży spożywczej, głównie do produkcji olejów i pasz. Roślina ta słynie z białka, które jest w niej zawarte, bo jest ono idealną alternatywną dla białka pochodzenia zwierzęcego. Białko to cenione jest za to, że obniża poziom złego cholesterolu we krwi, a więc z powodzeniem może być spożywane przez osoby mające problemy zdrowotne związane właśnie z nieprawidłowym poziomem cholesterolu. Śruta sojowa jest podstawowym źródłem białka na całym świecie – fakt ten dowodzi temu, że uprawa soi ma naprawdę ogromne znaczenie, zarówno w kontekście krajowym, jak i światowym.
Czy uprawa soi jest opłacalna?
Mając na uwadze liczne właściwości soi, a przede wszystkim zawarte w tej roślinie białko, należy przyznać, że jej uprawa jest szczególnie opłacalna. Pozytywny wpływ na zdrowie człowieka i jednoczesna dbałość społeczeństwa o swój organizm sprawia, że popyt na zakup soi, a dokładnie produktów z niej wytworzonych, jest naprawdę wysoki. A poziomowi popytu powinien odpowiadać poziom podaży – właśnie to przekonuje rolników do uprawy soi na swojej ziemi.
Aktualnie największym importerem śruty sojowej jest Unia Europejska, natomiast za zakup ziarna tej rośliny odpowiedzialne są przede wszystkim Chiny – gdzie wspólnie z ryżem soja stanowi podstawę żywienia dla całego społeczeństwa. Niemniej znaczenie uprawy soi dynamicznie się zmienia, coraz więcej rolników w Polsce decyduje się na siew tej rośliny na swoim polu. Niedostatnie jest jeszcze zainteresowanie uprawą soi w Polsce, ale stan ten ulega polepszeniu.
Uprawa soi powinna być istotna dla każdego państwa, bo jej sprzedaż daje realne zyski. Większa uprawa soi odpowiada większej możliwości jej eksportu, a to przekłada się na zadowalający zarobek dla kraju. Z rośliny tej powstają nie tylko produkty spożywcze, takie jak oleje, mleka, desery, sosy, pasty czy lody, ale i rozmaite kosmetyki. Zastosowanie soi jest naprawdę szerokie, dlatego uprawa tej rośliny jest szczególnie opłacalna. Głównym powodem zwiększającego się zainteresowania uprawą soi jest to, że jej duża dostępność w danym kraju stwarza odpowiednie warunki do mniejszego spożycia mięsa – co akurat w Polsce (choć nie tylko) jest szczególnie istotne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana