Jakimi preparatami wspomagać naturalną odporność organizmu

Aby uniknąć przeziębienia i grypy w sezonie jesienno-zimowym, warto zadbać o wzmocnienie odporności swojego organizmu. Dokonać można tego poprzez stosowanie odpowiedniej diety, uprawianie sportu, ale także przez przyjmowanie specjalnych preparatów. Sprawdźcie jakie leki i suplementy diety wspomagają naturalną odporność ludzkiego organizmu.

Jakie leki i suplementy wzmacniają odporność?

Jesień i zima to pory roku wyjątkowo trudne dla naszych organizmów. Spadająca temperatura i ciągłe opady deszczu lub śniegu sprawiają, że nietrudno o chorobę. Jednak odpowiedni ubiór i ostrożność to małe zabezpieczenie – zarazkami z łatwością można zarazić się od członków rodziny, znajomych, a nawet obcych ludzi spotykanych w sklepach czy miejskiej komunikacji. Aby nie dać się chorobom, warto zadbać o poprawę odporności organizmu. Możliwe jest to m.in. dzięki stosowaniu odpowiednich preparatów.

Leki i suplementy diety na wzmocnienie odporności zawierają zwykle różne witaminy i minerały, a także różne składniki, które skutecznie regenerują odporność organizmu. Jednak, aby ich działanie było skuteczne, warto znać właściwości poszczególnych składników suplementów. Dzięki tej wiedzy będziemy mogli wybrać te preparaty, które najkorzystniej zadziałają na nasz układ immunologiczny – radzi ekspert reprezentujący LABORATORIA NATURY.

Składniki preparatów wspomagających odporność

Wśród składników leków i suplementów diety wspomagających odporność wymienić należy przede wszystkim:

  • jeżówkę purpurową(echinaceę) – aktywizuje układ odpornościowy poprzez pobudzenie leukocytów do wydzielania substancji przeciwwirusowych, a zawarte w nich substancje czynne wzmacniają naturalną odporność oraz pobudzają system immunologiczny, jednocześnie zmniejszając podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe,
  • rutynę(rutozyd) – jest przeciwutleniaczem pochodzenia roślinnego, przedłuża działanie witaminy C oraz hamuje procesy zapalne poprzez uszczelnianie ściany naczyń krwionośnych (z tego względu jest składnikiem wielu preparatów wzmacniających odporność),
  • aloes – można go stosować w postaci soku, wyciągów z miąższu, tabletek lub syropu, zawiera biostymulatory roślinne zwiększające produkcję przeciwciał oraz ilość limfocytów we krwi; zawarte w soku aloesowym acemannan i glikozydy pobudzają mikrofagi do walki z wirusami,
  • probiotyki – są żywymi bakteriami, które utrzymują naturalną mikroflorę w jelitach; zjedzenie ich w odpowiedniej ilości działa ochronnie na organizm (często stosuje się je podczas wyczerpującej organizm terapii antybiotykowej lub w ramach profilaktyki), a ponadto, przez przyleganie do śluzówki jelita zmniejszają oddziaływanie czynników patogennych, równocześnie wzmacniając układ immunologiczny człowieka. Najpopularniejszymi probiotykami są suplementy diety, jednak ich naturalnym źródłem są kapusta kiszona, kwas chlebowy oraz niektóre jogurty.