Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Ulubione dania Polaków, co lubimy jeść na obiad?
My, Polacy, jesteśmy szczególnie mocno przywiązani do swojej rodzimej kuchni. Lubimy zajadać się ruskimi z cebulką lub skwarkami. Dla wielu z nas niedzielny obiad nie istnieje bez schabowego w panierce, ziemniaków i mizerii. Wcześniej musi być rosół z kluseczkami. Jesteśmy przeważnie mięsolubni, chociaż mięsa jemy coraz mniej. Lubimy potrawy mączne – kopytka, pyzy, makaron, nie dziwi fakt, że zaraz po polskiej ukochaliśmy sobie kuchnię włoską.
Specjalista z restauracji Cafe Horyzonty z Olsztyna:
Polacy kochają domowe jedzenie przez wzgląd na sentyment, ale też doskonały smak potraw mam i babć. Chociaż każdy myśląc o kuchni domowej, ma inne wyobrażenie o smaku, to wszyscy jednako czujemy się zachęceni oceną „jak w domu”. I dla nas również jest to wielka przyjemność, jeśli po zjedzeniu naszych tradycyjnych polskich dań klienci mówią, że smakowało jak u mamy.
Co jadamy na obiady?
Najpierw lubimy zjeść zupę. Ogórkowa, pomidorowa, krupnik, grochowa, koperkowa – to są te z tradycyjnego repertuaru. Ostatnimi czasy pokochaliśmy zupy kremowe – lekko czosnkową brokułową, dyniową ze szczyptą chilli, czy krem ze szparagów.
Do niedawna w każdym polskim domu po zupie podawało się drugie danie – najczęściej ziemniaczane puree, mięso pod różną postacią oraz surówkę. Polacy najbardziej lubią jeść na obiad kotlety mielone, bitki wieprzowe, aromatyczne pieczenie, pełne smaku zasmażane sosy.
Uwielbiamy obiadowe dania mączne – naleśniki z nadzieniem serowo-szpinakowym lub mięsnym, pierogi ruskie czy pierogi z mięsem. Miłość do dań mącznych ułatwiła podbój naszych serc przez włoskie makarony – tagliatelle z kurczakiem, spaghetti bolognese.
Polacy, a głównie Polki, kiedy dbają o linię, wybierają pełne warzyw sałatki, a dbający o zdrowie wybierają zieloną wersję tradycyjnych dań, np. spaghetti z rukolą, suszonymi pomidorami, cukinią, cebulą i parmezanem.
Kuchnia domowa – miejsce przyrządzenia czy jakość i smak?
Na obiad uwielbiamy jeść kuchnię domową. Jeżeli oceniamy dania restauracyjne jako domowe – to bardzo wysoka nota. „Jak u mamy”, a jeszcze lepiej – „jak u babci” to oznaka jakości.
Niezależnie od czasów Polacy kochają domowe jedzenie, jednak coraz mniej z nas ma czas, żeby gotować dwudaniowe obiady. Przyrządzaniu posiłków poświęcamy więcej czasu w weekendy, natomiast na tygodniu lubimy zamawiać jedzenie – zwłaszcza do pracy. Całe szczęście restauratorzy znają ukochane smaki Polaków i dostarczają tradycyjne polskie potrawy w domowej jakości, dodatkowo w zachęcającej cenie.
Oferta na miejscu i na wynos, możliwość zamówienia przez Internet i telefon jest wybawieniem dla osób żyjących w dużych miastach. Badania pokazują, że coraz więcej z nas korzysta z cateringu dostarczającego zdrowe posiłki. Korzystanie z takich rozwiązań to wymóg naszych czasów, kiedy po długim dniu pracy, mamy jeszcze inne obowiązki albo zwyczajnie chcemy odpocząć.
Co Polacy lubią jeść na obiad? Tradycyjne polskie domowe obiady, ale niekoniecznie przyrządzone w swoim domu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana