Artykuł sponsorowany

Metody badania żywności

Metody badania żywności

Na wszystkich etapach produkcji i obrotu żywnością producentów oraz dystrybutorów obowiązują ścisłe normy higieny i bezpieczeństwa. Jeszcze przed wprowadzeniem nowego produktu spożywczego na rynek wytwórca musi wdrożyć w swoim zakładzie liczne procedury dotyczące jakości. Dla bezpieczeństwa produkowanej żywności szczególne znaczenie ma tzw. system HACCP.

HACCP, czyli System Analizy Kontroli i Krytyczne Punkty Kontroli w przedsiębiorstwie produkcyjnym ma na celu zapobieganie zagrożeniom, które mogą wystąpić w procesach produkcyjnych i służy bezpośrednio bezpieczeństwu konsumentów. Jednym z kluczowych działań w ramach HACCP jest prowadzenie regularnych kontroli wewnętrznych, które mogą obejmować m.in. badania składu produktu, badania związane z trwałością produktu czy kontrole laboratoryjne pod kątem obecności bakterii. Producenci zobowiązani są odgórnie do wykonywania takich analiz w akredytowanych laboratoriach badawczych.

Metody oceny jakości żywności

Na jakość żywności dostępnej w sklepach wg ostatecznych odbiorców składa się kilka czynników, w tym jakość organoleptyczna produktu, wartości odżywcze i zdrowotne oraz higiena i bezpieczeństwo. Ocena organoleptyczna produktu spożywczego może być przydatna w np. dla ustalenia jego świeżości przez konsumenta i przyczyniać się do podjęcia ostatecznej decyzji o zakupie, nie pozwala jednak w sposób pewny przekonać się o jego bezpieczeństwie czy wartościach odżywczych. Rzetelna ocena składu i bezpieczeństwa produktów spożywczych jest możliwa wyłącznie w specjalistycznych laboratoriach, które posługują się właściwie dobranymi metodami badawczymi.

Podczas okresowych kontroli jakości produktów żywnościowych, laboratoria przeprowadzają na pobranych próbkach szereg analiz mikroskopowych, biochemicznych i fizykochemicznych w celu wykluczenia obecności grzybów, wirusów, bakterii i innych zanieczyszczeń, stwarzających zagrożenie dla konsumentów. Badania wartości odżywczej i przechowalnicze, a więc służące określeniu terminu przydatności do spożycia, z reguły wykonywane są jeszcze przed wprowadzeniem produktu do obrotu, wskazane jest jednak ich powtarzanie w kolejnych seriach produkcyjnych – wyjaśnia nasz rozmówca z Laboratorium Spółki Wodnej „STRZEGOWA” w Ostrzeszowie.

Mikrobiologiczne metody badania żywności

Największym zagrożeniem dla konsumentów żywności są bakterie z rodzaju Salmonella, Listeria monocytogenes, Enterobacter sakazaki, Escherichia coli. Do oznaczania ich liczby w próbkach produktów spożywczych najczęściej stosuje się klasyczne metody analizy mikrobiologicznej, czyli metodę płytkową z użyciem pożywek stałych oraz metodę oznaczania najbardziej prawdopodobnej liczby drobnoustrojów (NPL). Metoda płytkowa przez posiew na podłoże stałe zakłada, że liczba powstających kolonii drobnoustrojów odpowiada liczbie ich żywych komórek w badanej próbie i wykorzystywana jest m.in. do oznaczania liczby Enterobacter sakazaki i Escherichia coli. Metoda NPL może być stosowana do nielicznych grup bakterii, występujących w niewielkiej ilości; jest wykorzystywana tam, gdzie nie ma możliwości wykonania badania metodą płytkową lub jest to utrudnione, w praktyce najczęściej do wykrywania i oznaczania pałeczek bakterii z grupy coli.

W niniejszym tekście poruszyliśmy kwestię zaledwie kilku metod badania żywności, jednak najważniejszych z punktu widzenia bezpieczeństwa konsumenta. Osobnym zagadnieniem są badania składu produktów żywnościowych, takie jak np. zawartości tłuszczu w wyrobach mięsnych. Bez względu na to, czy wytwórca działa w branży mięsnej, czy produktów roślinnych, zawsze powinien zwracać uwagę na wybór wiarygodnego, akredytowanego laboratorium badawczego, które dysponuje zasobami umożliwiającymi rzetelne wywiązanie się z powierzonych mu zadań od pobrania i przygotowania próbek aż po dostarczenie profesjonalnie opracowanych wyników.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.