Dlaczego mięso z kurczaka zalecane jest w dietach odchudzających

Mięso drobiowe należy do najczęściej wybieranych rodzajów mięs w Polsce. Za jego popularność odpowiada nie tylko dobry smak, ale również atrakcyjna cena i niska kaloryczność. Ta ostatnia sprawia, że drób polecany jest przez dietetyków jako jedno z najmniej kalorycznych mięs.

Zalety drobiu

Choć ludzie są z natury mięsożerni, to dietetycy przekonują, że jedzenie zbyt dużej ilości mięsa może być szkodliwe dla zdrowia. Szczególnie niebezpieczne jest ono dla ludzi o wysokim poziomie cholesterolu. Niektóre rodzaje mięsa są jednak zdrowsze od innych.

-Najmniej niezdrowe jest mięso drobiowe, które dostarcza dużą ilość dobrze przyswajalnego białka, a jednocześnie jest chude. Ponadto, jego dużą zaletą jest szybkość i łatwość przyrządzania – przekonuje ekspert reprezentujący firmę Res Drob.

Drób zawiera mniej tłuszczu, niż mięso czerwone (wieprzowina, baranina i wołowina), dlatego można jadać go nawet kilka razy w tygodniu. Na jego dietetyczność wpływają lekkostrawność i dobra przyswajalność. Co więcej, tłuszcz zawarty w drobiu posiada więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są niezbędne dla ludzkiego organizmu.

Dlaczego jeść drób

Mięso drobiowe polecane jest przez dietetyków osobom, które chcą zdrowo się odżywiać, a przy okazji zrzucić zbędne kilogramy. Do jego głównych zalet należą:

  • niska kaloryczność – 100 g piersi kurczaka bez skóry zawiera tylko 99 kcal, a taka sama porcja piersi indyka 84 kcal,
  • zawartość cynku i niacyny – mięso drobiowe stanowi źródło pełnowartościowego białka, cynku wspomagającego pracę układu odpornościowego wpływającego na kondycję skóry, a także witaminy PP (niacyny) odpowiedzialnej za prawidłowe działanie przewodu pokarmowego i układu nerwowego,
  • smak – drób zalicza się do najsmaczniejszych rodzajów mięs, dlatego może stanowić podstawę wszelkiego rodzaju potraw,
  • szybkość i łatwość przygotowywania – mięso drobiowe można piec, smażyć, grillować i gotować, a każda z tych czynności trwa krótko.

Podsumowując, mięso drobiowe posiada liczne zalety, z których najważniejszą jest niska zawartość tłuszczu. Z tego powodu stanowi podstawę różnego rodzaju diet odchudzających.