Prowansja – kraina winem płynąca

Prowansja to historyczna kraina leżąca we Francji nad basenem Morza Śródziemnego. Kiedyś rozciągająca się w zasadzie w całym południowo-wschodnim pasie kraju, dziś od zachodu administracyjnie ograniczona biegiem Rodanu, od wschodu zaś – Alpami. Kraina ta słynna jest z produkcji wina, którego wyrabianie rozpoczęto tam jeszcze w czasach antycznych. Dlatego tradycja i kultura winiarska tego regionu nosi wpływy fenickie, greckie, rzymskie, francuskie, ale również hiszpańskie i włoskie, co doskonale odzwierciedla bogata oferta lokalnych producentów.

Klimat Prowansji to klimat podzwrotnikowy w ujęciu śródziemnomorskim. Cechuje się długim okresem wegetacji, upalnymi lecz suchymi latami (winogrona otrzymują wtedy dwukrotną dawkę promieni słonecznych niż potrzebna do pełnego rozwinięcia owocu, czego negatywne skutki łagodzi wiatr Mistral) i ciepłymi, łagodnymi, zapewniającymi większość opadów Prowansji zimami.

Wina regionu Prowansji

Tradycyjnie Prowansję dzieli się na dziewięć głównych regionów (apelacji), w których wyrabia się wino, głównie różowe. Są to: Côtes de Provence, Coteaux d’Aix-en-Provence, Les Baux-de-Provence, Coteaux Varois en Provence, Coteaux de Pierrevert, Bandol, Cassis, Bellet oraz Palette. Pomniejsze to: Fréjus, La Londe, Pierrefeu i Montagne Sainte-Victoire. Wina z Prowansji [http://winnice.eu/nasze-wina/] to głównie trunki bezpretensjonalne, lekkie i rześkie, doskonale gaszące pragnienie, świetnie spisujące się w towarzystwie dań kuchni śródziemnomorskiej.

Największy region to Côtes de Provence, którego podapelacje nie zawsze ze sobą sąsiadują. Produkuje 75% prowansalskiego wina, z czego 80% to wina różowe. Stosowane szczepy to carignan, cinsaut, grenache, mourvèdre i tibouren, notuje się też ostatnio użycie cabernet sauvignon i syrah, typowych dla innych regionów Francji.

Coteaux d’Aix-en-Provence w większości dostarcza czerwonego wina pochodzącego ze szczepów grenache, cinsaut i mourvèdre. Trunki tego regionu cechują aromaty kwiatów i smaki czerwonych owoców oraz lekkość. Czerwone bywają czasem porównywane do win bordoskich.

Na zachód od Tulonu leży apelacja Bandol, produkująca najbardziej rozpoznawalne czerwone wino Prowansji. Jego oferta to 70% ogólnej produkcji Bandol, tamtejsze czerwone wino dojrzewa przynajmniej 10 lat (z czego ostatnie 18 miesięcy w dębowych beczkach) i ma bogaty aromat owoców leśnych, wanilii, cynamonu, pieprzu i skóry, jest też zasobne w garbniki.

Coteaux Varois en Provence dostarcza w większości różowych win ze szczepów grenache, cabernet sauvignon, cinsaut, mourvèdre, syrah i carignan. Perełek wśród win można szukać także wśród innych producentów tego regionu, a szeroka gama gatunków zapewnia długie, lecz owocne poszukiwania.

Podsumowując, prowansalskie wina to w większości wina różowe, rzadziej czerwone czy białe. Podstawą przy ich produkcji było mieszanie ze sobą pośledniejszych sortów winogron ze szlachetnymi odmianami, w celu wyodrębnienia zalet jednych i drugich. Dawniej popularne, od
XVIII w. przegrywające konkurencję z winami bordoskimi i burgundami, co spowodowało, że przez lata postrzegano je jako wina stołowe i tanie. Zupełnie niesłusznie! Większość różowych, to rzeczywiście niezobowiązujące propozycje, ale w ofercie win z Prowansji trafią się również i bardziej wykwintne, szlachetne i drogie trunki.