Artykuł sponsorowany

Mistrzostwa Polski Baristów Latte Art 2017

Mistrzostwa Polski Baristów Latte Art 2017

Już w najbliższy piątek, 3 marca, rozpoczną się kolejne Mistrzostwa Polski Baristów Latte Art. Jak co roku mistrzostwa odbędą się w Rumii, w Akademii Kawy i Herbaty J. J. Darboven. Organizatorami zawodów jest szkoła baristów Colours of Coffee, natomiast głównymi sponsorami Akademia Kawy i Herbaty J. J. Darboven oraz producent niezwykle cenionego mleka dla baristów Blanco, ROTR Spółdzielnia Mleczarska w Rypinie.

Co to jest sztuka Latte Art?

Latte Art to sztuka malowania mlekiem po powierzchni kawy espresso. Jak nietrudno się domyślić, żeby uzyskane wzory były odpowiednio wyraziste i miały szansę się odpowiednio długo utrzymać, niezbędne jest korzystanie z dobrej aromatycznej kawy (w trakcie zawodów uczestnicy malują wzory na kawie Alfredo Espresso) oraz zimnego, tłustego mleka, które umożliwia wykonywanie bardzo wyrazistych i trwałych wzorów na kawie. Od wielu lat na zawodach stosuje się   Blanco mleko dla baristów, wytwarzane przez ROTR. Jest to mleko, które już od wielu lat jest niezwykle cenione przez baristów, i to nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. Mleko to ma zwiększoną zawartość białka, dzięki czemu dużo łatwiej się spienia uzyskując znakomitą, jogurtową konsystencje.

Przebieg zawodów

Mistrzostwa Polski Baristów Latte Art potrwają aż 3 dni, od 3 do 5 marca. Pierwszego dnia odbędą się indywidualne treningi zawodników. W tym roku do zawodów przystąpi aż 24 baristów z całego kraju. Zwycięzca otrzyma tytuł Mistrza Polski oraz prawo reprezentowania naszego kraju na odbywających się w czerwcu w Budapeszcie, Mistrzostwach Świata Latte Art. Drugiego dnia trwania mistrzostw, odbędą się eliminacje, które mają na celu wyłonić 6 uczestników wielkiego finału. W trakcie eliminacji każdy z zawodników wykona dowolny wzór z wykorzystaniem techniki free-pour oraz etching. Następnie w trakcie zaledwie 8 minut, będą musieli wykonać dwa identyczne wzory techniką free-pour, oraz dwa identyczne wzory za pomocą technik free-pour oraz etching. W trakcie oceny pracy zawodników bierze się pod uwagę m.in. takie czynniki, jak wrażenie wizualne, kreatywność pracy, powtarzalność wzorów, symetrię oraz wrażenie ogólne. W rozgrywającym się 5 marca wielkim finale, szóstka finalistów będzie miała za zadanie wykonać w czasie 10 minut dwa identyczne wzory techniką free-pour, dwa identyczne wzory techniką dowolną oraz dwa wzory techniką free-pour w filiżance do espresso. Gorąco zachęcamy do oglądanie zawodów na żywo lub do oglądania relacji z każdego dnia zawodów na kanale youtube, ROTR Spółdzielni Mleczarskiej w Rypinie.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.