Akcesoria do grillowania

W Polsce sezon wiosenno-letni kojarzy się wszystkim z grillowaniem. Nie da się ukryć, że to jedna z bardziej lubianych form spędzania przez Polaków wolnego czasu. Nic w tym dziwnego, bo łączy w sobie możliwość odpoczynku na świeżym powietrzu z przyjemnością jedzenia grillowanych smakołyków. Jednak, aby grillowanie było w pełni udane, warto zaopatrzyć się w odpowiednie akcesoria.

Grill węglowy

Najważniejszy grill

Choć dla większości z was jest to oczywiste, to nie możemy jednak zupełnie pominąć tego tematu – aby móc spędzać weekendowe wieczory pałaszując upieczone na grillu przysmaki, konieczne jest posiadanie dobrego grilla.

Wybierać można spośród grilli węglowych, gazowych i elektrycznych, o różnych kształtach i w różnych rozmiarach, dlatego każdy znajdzie grilla idealnie dopasowanego do własnych potrzeb – zauważa nasz rozmówca reprezentujący sklep WEB GRILLE.

Jeśli ten etap macie już za sobą, to kolejne na liście zakupów powinny znaleźć się odpowiednie akcesoria, bez których cała akcja nie ma zbyt dużych szans na powodzenie.

Podstawowe akcesoria do grillowania

Jeśli dopiero zaczynacie swoją przygodę z grillowaniem, to koniecznie musicie zaopatrzyć się w takie akcesoria do grillowania, jak:

  • podpałki – bez nich nie da się grillować, dlatego najlepiej zdecydować się na taki ich rodzaj, który umożliwi szybkie i bezproblemowe rozpalenie urządzenia; w sklepach znaleźć można wiele różnych podpałek, w tym m.in. płyny ekologiczne, które nie osiadają na jedzeniu, parafinowe blistry czy podpałka z płyty wiórowej,
  • szpilki do szaszłyków – najlepiej wybierać modele chromowane, ponieważ są one bardzo odporne na wpływ czynników zewnętrznych i mają wysoką wytrzymałość mechaniczną,
  • łopatki – przydają się do przekładania mięsa, powinny być na tyle długie, by chronić nas przed ogniem, najpopularniejsze są łopatki drewniane,
  • przedłużane widelce i szczypce – ich zastosowanie jest podobne do łopatek,
  • ruszty – sprzedawane w różnych wersjach różniących się od siebie głównie materiałami i rozmiarami, najczęściej wyboru dokonuje się między ciężkimi i długo nagrzewającymi się rusztami żeliwnymi, które długo trzymają ciepło, a rusztami ze stali żeliwnej, czyli lżejszych i szybciej nagrzewających się odmianach (równie szybko tracą ciepło),
  • lawa wulkaniczna – kamienie wykorzystywane do rozprowadzania ciepła na całej powierzchni grilla; ponadto, pochłaniają nadmiar tłuszczu kapiący z grillujących się potraw.

Poza wyżej wymienionymi, konieczne są także środki do czyszczenia grilla, czyli chemiczne preparaty występujące zwykle w postaci płynów ze spryskiwaczem. Ich zadaniem jest usuwanie zaschniętego tłuszczu oraz innego rodzaju zabrudzeń, dzięki czemu można utrzymywać sprzęt w czystości.