Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zastosowanie syropu glukozowego
Syrop glukozowy to półpłynny, gęsty i wodny roztwór węglowodanów, który uzyskuje się przy pomocy hydrolizy skrobi. Skrobia ta może być różnego pochodzenia. Do produkcji syropu glukozowego najczęściej wykorzystuje się skrobię z pszenicy, ziemniaków lub z kukurydzy. Syrop glukozowy wykorzystywany jest powszechnie w przemyśle spożywczym, gdyż cechuje się plastycznością, pozytywnie wpływa na strukturę produktów oraz utrwala ich walory smakowe.
Dlaczego tak chętnie stosuje się syrop glukozowy?
Syrop glukozowy ma bardzo dużo przydatnych właściwości. Doskonale wiąże i zmienia strukturę produktów i półproduktów spożywczych. Co więcej, syrop ten skleja, spulchnia, nadaje połyskliwość, przedłuża świeżość wyrobów spożywczych oraz wpływa na ich elastyczność. Cechuje się także dobrą stabilnością temperaturową, różnym stopniem lepkości i słodkości oraz delikatnym smakiem. Syrop glukozowy dodawany do żywności ma korzystny wpływ na strukturę i konsystencję, pomaga zachować optymalną wilgotność produktów, zwiększa plastyczność masy cukierniczej i chroni przed nadmiernym wysychaniem.
Jak wspomina specjalista z firmy HOLGER FOOD, która zajmuje się produkcją półproduktów dla cukiernictwa: Syrop glukozowy stosuje się również, jako niezawodny stabilizator smaku i zapachu. Dodatkowo jest on uniwersalnym nośnikiem suszenia rozpyłowego barwników i aromatów. Przeciwdziała zjawisku krystalizacji oraz ogranicza wzrost kryształków lodu podczas mrożenia.
Syrop glukozowy często mylony jest z syropem glukozowo-fruktozowym. Jednak są to dwa różniące się między sobą produkty. Ten pierwszy składa się głównie z glukozy należącej do najprostszych cukrów, która jest dobrze przyswajalna przez organizm. Natomiast syrop glukozowo-fruktozowy w połowie składa się z fruktozy występującej naturalnie w owocach.
Gdzie najczęściej ma zastosowanie syrop glukozowy?
Syrop glukozowy najczęściej stosuje się do wytwarzania produktów spożywczych, takich jak: pieczywo, wyroby cukiernicze, dżemy, marmolady, konfitury, przetwory mleczne czy lody. Stosuje się go również, jako dodatek do cukierków nadziewanych, wyrobów piankowych, żelek, galaretek, chałwy, pieczywa cukierniczego o przedłużonej trwałości i produktów o wysokim stopniu przetworzenia. Syrop glukozowy w ograniczonych ilościach nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, jednak jest wysokokaloryczny, więc sprzyja tyciu. Aby nie przekraczać dziennej dawki, warto zawsze czytać skład produktów spożywczych, które kupujemy. Syrop glukozowy z łatwością można dostać w sklepach stacjonarnych lub internetowych.
Gdzie jeszcze może mieć on zastosowanie? Otóż jest on stosowany praktycznie na całym świecie do słodzenia napojów bezalkoholowych, niegazowanych i gazowanych. Dosładzane są nim także soki i napoje mleczne. Jest on dodawany do produktów w celu poprawy cech organoleptycznych, głównie smaku lub w celu zastąpienia laktozy. Wykorzystywany jest także przy produkcji piwa, dzięki doskonałym właściwościom fermentacyjnym.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana