Artykuł sponsorowany

Zastosowanie folii w procesie termoformowania

Zastosowanie folii w procesie termoformowania

Folie są jednym z najpopularniejszych materiałów wykorzystywanych w procesie termoformowania. Spotykamy je praktycznie codziennie, np. w sklepach spożywczych. Czym się charakteryzują folie przeznaczone do termoformowania? Jakie powinny spełniać warunki? I gdzie można je znaleźć? Na te i inne pytania odpowiedź znajdziemy w poniższym artykule.

Na czym polega proces termoformowania?

W procesie termoformowania wykorzystuje się między innymi folie, które najpierw są nakładane na przedmiot, który ma zostać nimi opakowany, następnie nagrzewane są do temperatury pozwalającej na ich uplastycznienie, a później, za pomocą podciśnienia formowane są w zadany kształt i rozmiar. Po wszystkim następuje studzenie materiału. Jest to praktycznie najtańszy sposób formowania tworzyw sztucznych i wypiera on wcześniejsze technologie, takie jak chociażby wtrysk czy rozdmuch. Termoformowanie pozwala na uzyskanie efektów, na które w starszych technologiach nie można było sobie pozwolić – na przykład nadanie ściankom folii bardzo małej grubości (nawet do setnych części milimetra), a jednocześnie można w ten sposób pakować produkty praktycznie każdej wielkości – nawet do kilku metrów. Ze względu na te zalety trudno sobie na dzień dzisiejszy wyobrazić lepszą technologię pakowania żywności.

Rodzaje folii do termoformowania

To zresztą jedno z najczęstszych zastosowań tego procesu, ponieważ folii podczas termoformowania można nie tylko nadać kształt żywności, ale i wykonać bardzo atrakcyjne wizualnie opakowanie. Sama folia może mieć zarówno zadany przez nas kolor i grafikę, jak i pozostać przezroczysta i za pomocą wysokiego połysku nadać żywności dodatkowych walorów wizualnych. Na rynku możemy znaleźć folie do termoformowania, które będą miały dodatkowe zalety, takie jak na przykład możliwość dalszej obróbki żywności bez zdejmowania folii (włącznie z pasteryzacją, gotowaniem czy mrożeniem) czy też które będą miały możliwość łatwego otwierania produktu. Oczywiście żywność jest wtedy zapakowana próżniowo. W ofercie wyspecjalizowanych firm, takich jak na przykład Supravis, znajdziemy także folie o zwiększonej odporności na przebicia czy o dużej barierowości na tlen i inne gazy.

Zalety folii do termoformowania

Wspomniana barierowość oznacza, że taka folia zatrzymuje gazy, parę wodną czy substancje chemiczne, a także nie przepuszcza ich z zewnątrz. Dzięki temu w produktach nie ma możliwości powstania pleśni czy gnicia produktu, a żywność może mieć bardzo długi termin ważności. Znacząco obniża to koszty transportu, przechowywania i umożliwia sprzedaż żywności w bardzo długim okresie, a tym samym ograniczenie strat. Folia termoformowalna jest przy tym wszystkim zupełnie nieszkodliwa dla zdrowia i nawet po długim czasie w żaden sposób nie reaguje chemicznie z żywnością, która jest w nią opakowana. Z tego względu najczęściej wykorzystuje się je do pakowania nabiału, mięsa i wędlin.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.