Zalety mebli gastronomicznych ze stali nierdzewnej

Meble ze stali nierdzewnej wzbudzają coraz większe zainteresowanie wśród właścicieli lokali gastronomicznych. Stal nierdzewna to materiał doskonale przystosowany do przygotowywania posiłków i prezentowania potraw. Nic dziwnego, że stalowe blaty, regały czy okapy stanowią niemal obowiązkowy element wyposażenia profesjonalnych kuchni. Jak właściwie do tego doszło? Co przesądza o wyjątkowości takich wyrobów?

meble-gastronomiczne

Cechy mebli ze stali nierdzewnej

Stal nierdzewna to nic innego jak mieszanka żelaza, węgla i chromu. Takie połączenie cechuje się wyjątkową odpornością na korozję, niezależnie od warunków atmosferycznych, oddziałujących cieczy i kwasów. Meble wykonane ze stali nierdzewnej nie są jednak odporne wyłącznie na korozję.

To wyroby o ogólnie wysokiej wytrzymałości, proste w pielęgnacji i nowatorskie pod względem desingu. Ich smukła forma łączy lekkość i stabilność, wygodę i bezpieczeństwo. Są to realizacje stworzone do intensywnej eksploatacji w wymagającym środowisku pracy, jakim jak bez wątpienia kuchnia lokalu gastronomicznego – objaśnia ekspert firmy JUGEMA, producenta profesjonalnego wyposażenia dla gastronomii.

Wyroby JUGEMA wyróżniają się wśród konkurencji, bazując na wysokiej klasy stali z dodatkiem niklu.

Dlaczego akurat gastronomia?

Kuchnia w lokalu gastronomicznym to miejsce dość newralgiczne, w którym dobra organizacja pracy i niezawodność sprzętów odgrywają kluczową rolę. Działanie w pośpiechu, wśród niebezpiecznie wysokich temperatur bardzo szybko może dać się we znaki. W takich warunkach priorytetem jest zapewnienie 100% bezpieczeństwa. Meble ze stali nierdzewnej wpisują się idealnie w te wymagania, posiadając przewagę nad drewnem czy kamieniem. Stalowe blaty nierdzewne są odporne na bardzo wysokie temperatury. Równomiernie rozkładają ciepło, przez co nie grozi im podpalenie, odparzenie, jak również odkształcenie.

Kryteria wyboru mebli ze stali

Wybierając meble ze stali nierdzewnej, powinniśmy zwrócić uwagę na ich jakość. Tylko wyroby spełniające wszelkie normy certyfikacyjne zapewnią pożądany standard użytkowy. Tyczy się to typowych kuchennych stołów, szafek i regałów, jak również innych elementów wyposażenia – np. okapów gastronomicznych. Meble stalowe najlepiej zamawiać wyłącznie u jednego dostawcy. Dzięki temu zyskamy pewność, że będą do siebie dopasowane. Wszelkie braki w umeblowaniu da się też łatwo uzupełnić. Odpowiednio dobrane wyposażenie kuchni lokalu gastronomicznego sprawi, że zyska ona na profesjonalizmie.

śr. ocena 5 / głosów 4