Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
W jaki sposób powstaje wódka w destylarni?
Choć wódka ma swój początek na polach obsianych zbożem, to w destylarni odbywa się cały proces produkcji. W efekcie otrzymujemy alkohol, który zachwyca swoim smakiem koneserów na całym świecie. Aby jednak do tego doszło wszystko musi mieć prawidłowy przebieg – począwszy od wyboru właściwego zboża, produkcji zacieru, destylowania aż po końcowy produkt.
Proces produkcji wódki nie jest tak łatwy jak mogłoby się wydawać. Aby wódka była najwyższej jakości potrzeba doświadczenia, najwyższej jakości surowców, wiedzy i cierpliwości. Jest to proces wieloetapowy i wymagający czasu – jednak efekt końcowy jest tego wart. Gorzelnicy z Destylerni Kamień opowiedzą w jaki sposób krok po kroku produkuje się wódkę.
Parowanie i zacieranie
W pierwszej kolejności surowiec zostaje poddany procesowi parowania. Zboże, na przykład orkisz, umieszcza się w parowniku i zalewa wodą. Zbiornik zostaje zamknięty, a wewnętrzne ciśnienie i temperatura powodują przekształcenie wielocukrów na fermentujące cukry proste oraz dwucukry. Przekształcenie skrobi w formę rozpuszczalną umożliwia jej połączenie się z enzymami – w wyniku czego powstaje glukoza zdolna do interakcji z drożdżami wytwarzającymi alkohol. Jest to proces zacierania. Masa z parownika zostaje umieszczona w kadzi zaciernej, schłodzona i połączona z enzymami. Drożdże dodaje się, kiedy zacier osiągnie temperaturę 32 stopni Celsjusza. Tym samym rozpoczyna się proces fermentacji.
Fermentacja i destylacja
Fermentacja składa się z trzech etapów i trwa około trzech dni. Podczas tego procesu konieczne jest monitorowanie postępu fermentacji, sprawdzanie ilości cukru oraz nadzorowanie, czy cukry zostały prawidłowo przetworzone na alkohol. Co ciekawe, produkt przemiany materii drożdży – alkohol właśnie – jest dla nich samych śmiercionośny.
Otrzymany w ten sposób produkt oprócz pożądanego alkoholu etylowego zawiera w sobie szereg innych związków chemicznych oraz pozostałości produkcji – konieczna jest więc destylacja. Odbywa się ona na zasadzie ogrzewania surowca aż do momentu jego parowania, a następnie skropleniu. Odparowania ciecz zawiera około 90% alkoholu – jednak wciąż zawiera w sobie substancje niepożądane w gotowym produkcie. Poddaje się ją więc rektyfikacji.
Rektyfikacja, łączenie z wodą oraz filtrowanie
W procesie rektyfikacji alkohol pozbawiany jest całkowicie drożdżowego smaku i zapachu oraz innych substancji, które mogłyby mieć wpływ na jakość wódki. Otrzymany w ten sposób spirytus łączy się z wodą. Obok czystości spirytusu jest ona najważniejszym czynnikiem mającym wpływ na ostateczny smak – dlatego wybiera się wodę neutralną i krystalicznie czystą.
Ostatnim etapem powstawania wódki w destylarni jest filtrowanie. Może odbywać się z użyciem różnych substancji: minerałów, węgla drzewnego lub filtrów celulozowych. W taki sposób wódka otrzymuje swój ostateczny charakter i smak, którym następnie możemy się delektować.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana