Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Suszone grzyby w formie grysu idealne do produkcji farszów
Produkcja farszu wymaga wykonania wielu różnych czynności związanych z przygotowaniem wszystkich składników. Wykorzystanie grysu z suszonych grzybów pozwala na znaczne uproszczenie całej procedury i na dużą oszczędność czasu. Grys z suszonych grzybów ma identyczny smak i aromat, jak grzyby suszone w całości, jednak jego używanie jest o wiele wygodniejsze.
Grzyby suszone – niezbędny dodatek do wielu potraw
Dania gotowe i różnego rodzaju półprodukty, które można wykorzystać, przygotowując posiłek, są popularne zarówno wśród konsumentów, jak i firm działających w branży gastronomicznej. Dzięki ich stosowaniu można oszczędzić sporo czasu i znacznie uprościć pracę. Produkty tego rodzaju gwarantują znakomity smak, a pozyskiwane od dobrych i rzetelnych dostawców są w pełni naturalne i pozbawione zbędnych dodatków i wypełniaczy. Dzięki wysokiej jakości półproduktów i wyrobów gotowych finalny efekt będzie równie dobry, jak przy samodzielnym wykonaniu wszystkich niezbędnych czynności. Znakomitym przykładem mogą być grzyby suszone dostępne w różnej postaci, w zależności od preferencji klienta. Dostępne są zarówno jako same kapelusze, jak i krajanka, czy grys – mówi przedstawiciel firmy Seweryn, która zajmuje się dostarczaniem różnych rodzajów grzybów.
Używanie w kuchni grzybów leśnych to jeden ze znakomitych przykładów powszechnego wykorzystywania gotowego półproduktu. Suszone grzyby szatkowane lub mielone są używane w wielu tradycyjnych potrawach. Kojarzymy je zwykle z farszem do pierogów, zarówno postnych, podawanych zwykle na wieczerzę wigilijną, jak i tych z mięsem. Wielką zaletą korzystania z grzybów suszonych jest to, że oferują one nie tylko piękny aromat, ale także wspaniały smak.
W przypadku samodzielnego zbierania i suszenia grzybów, przed ich użyciem, np. do farszu, konieczne jest ich zmielenie. Jednak, gdy kupujemy grzyby suszone, lepszym rozwiązaniem będzie wybranie grzybów rozdrobnionych w formie grysu. Takie rozwiązanie jest korzystne również w przypadku zakładów gastronomicznych czy firm zajmujących się produkcją gotowych dań.
Dlaczego warto korzystać z suszonych grzybów w formie grysu?
Technologia produkcji farszów stosowanych jako składnik pierogów, krokietów, a także innych gotowych dań wymaga przeprowadzenia wielu różnych czynności niezbędnych do uzyskania wyrobu o właściwych parametrach jakościowych. Niezależnie od rodzaju przygotowywanego dania składniki farszu muszą być odpowiednio przygotowane. Niektóre produkty mogą wymagać dodatkowych zabiegów związanych z ich myciem czy też selekcją. Dopiero później jest możliwe ich rozdrobnienie oraz wymieszanie z innymi składnikami. W zależności od typu wyrobu, który ma zostać wytworzony, konieczna może być też oddzielna obróbka termiczna.
Cała procedura może zostać jednak znacznie uproszczona przy korzystaniu z dobrej jakości półproduktów. W przypadku wyrobów, do których dodawane są grzyby suszone, jednym z lepszych rozwiązań jest wykorzystanie gotowego grysu z suszonych grzybów. Rozdrobnione na kawałki o wybranej granulacji suszone grzyby mogą być od razu przygotowane do dodania do kutrowanego mięsa czy innych składników i wymieszania.
Używanie gotowego grysu z suszonych grzybów sprawdzi się nie tylko przy produkcji przemysłowej, ale również w zakładach gastronomicznych czy u klientów indywidualnych pozwalając na znaczne zmniejszenie ilości potrzebnego czasu i obniżenie kosztów.
Dodatkowym plusem takiego rozwiązania jest fakt, że łatwo dostępny jest grys wytworzony z różnych gatunków grzybów, m.in. podgrzybków, borowików, kurek oraz pieczarek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana