Sposoby na usuwanie kamienia kotłowego

Kamień kotłowy to charakterystyczny osad, który pojawia się na urządzeniach i naczyniach, w których gotowana jest nieuzdatniona woda. Jego obecność możemy zaobserwować m.in. w kotłach, czajnikach, bojlerach, a nawet na garnkach. Kamień kotłowy nie jest, co prawda, szkodliwy dla zdrowia, ale jego obecność może skutkować zmianą smaku potraw oraz przyczyniać się do awarii urządzeń.

Skutki obecności kamienia kotłowego

Kamień kotłowy charakteryzuje się dość dużą kruchością, zwłaszcza jeśli nagromadziła się jego duża warstwa. Osadzony kamień w naczyniach i garnkach służących do przygotowywania posiłków skutkuje niewielką zmianą smaku potraw oraz obecnością drobin, np. w herbacie i kawie. Może także powodować charakterystyczne zmętnienie napojów przygotowywanych z użyciem wody, którą gotujemy w czajnikach z warstwą kamienia. Nagromadzony kamień kotłowy w bojlerach i kotłach grzewczych może natomiast skutkować obniżeniem wydajności tych urządzeń. Jego obecność powoduje bowiem większe straty energii cieplnej niż ma to miejsce w przypadku urządzeń pozbawionych tego osadu. Występowanie kamienia kotłowego powoduje także znacznie większą możliwość przegrzewania się tych urządzeń, zmniejszania się przekroju ich rur, co może spowodować awarię całej instalacji grzewczej. Osad z kamienia kotłowego może także przyczynić się do powstawania korozji, która zwykle się pod nim pojawia.

Jak pozbyć się kamienia kotłowego z naczyń i urządzeń?

Jako że kamień kotłowy w dużych ilościach może okazać się uciążliwy, najlepszym rozwiązaniem na wyeliminowanie niekorzystnych skutków jego obecności, jest zapobieganie jego pojawieniu się. Kamień kotłowy jest skutkiem używania nieuzdatnionej wody kranowej, która jest bogata w minerały. Gotowanie takiej wody powoduje wytrącenie się z niej osadów mineralnych i ich osiadanie na dnie i ściankach naczyń oraz urządzeń. Aby zapobiec temu zjawisku, należy zmiękczyć wodę lub stosować środki ją zmiękczające. A co jeśli na naszych naczyniach lub w urządzeniach osadził się już kamień kotłowy? Najlepszym i najtańszym sposobem jego usunięcia jest zastosowanie zwykłego octu kuchennego. W tym celu wlewamy ocet do czajnika lub naczynia i gotujemy go. Ocet powinien sprawnie rozpuścić osad z kamienia i oczyścić nasze naczynia.

W przypadku kotłów, bojlerów i innych urządzeń grzewczych, najlepszym rozwiązaniem będzie natomiast zastosowanie profesjonalnych preparatów służących do usuwania kamienia, które należy stosować zgodnie z zaleceniami ich producenta. Dystrybucją takich preparatów, filtrów i stacji zmiękczania wody zajmują się profesjonalne firmy, takie jak np. specjalizująca się w uzdatnianiu wody Global Concepts 2000. Oferują one nie tylko produkty od uzdatniania wody o różnych zastosowaniach i w różnych zbiornikach, ale też usługi z tym związane i całe systemy filtracyjne.