Sól potasowa jako uniwersalny środek nawożący

Potas to ważny składnik pokarmowy roślin. Dzięki niemu rośliny dobrze się rozwijają, co wpływa na wysokość plonów. Pierwiastek ten odpowiada za procesy życiowe rośliny i sprawia, że jest ona właściwie nawodniona i dobrze odżywiona, a to decyduje o jej jakości i wartości rynkowej. Nic więc dziwnego, że nawozy potasowe są tak popularne. Czym charakteryzuje się sól potasowa i gdzie jest wykorzystywana?

Czym jest sól potasowa?

Sól potasowa, określana też jako sylwinit, to skoncentrowany nawóz mineralny o bardzo dobrej rozpuszczalności w wodzie. Zawiera 60-procentowe stężenie tlenku potasu (K2O). Ma postać granulatu lub pyłu o zabarwieniu białym bądź czerwonym. Znakomicie sprawdza się w wysiewie mechanicznym.

Właściwości nawozu

Sól potasowa jest cenionym środkiem nawożącym ze względu na swoje liczne zalety.

Tłumaczy to specjalista z firmy KREX Sp. z o.o. zajmującej się importem nawozów: Potas, jako podstawowy składnik pokarmowy roślin, jest niezbędny do ich prawidłowego wzrostu i rozwoju. Nawożenie solą potasową sprawia, że rośliny są zdrowe i łatwo się regenerują, co jest ważne w przypadku gatunków ozimych. Wzrasta także ich odporność na choroby i szkodniki. Potas usprawnia gospodarkę wodną roślin, dzięki czemu są też odporne na działanie suszy glebowej. Ponadto nawóz potasowy sprawia, że rośliny lepiej przyswajają inny ważny składnik pokarmowy, czyli azot. Zwiększa to intensywność procesu fotosyntezy, która jest podstawą plonowania. Dzięki temu uzyskujemy wyższe i dobre jakościowo zbiory. Takie rośliny są też zdrowsze dla człowieka, zwłaszcza w dzisiejszych czasach, kiedy wiele osób cierpi na niedobory składników mineralnych, w tym właśnie potasu.

Zastosowanie

Największym atutem soli potasowej jest jej uniwersalny charakter. Można ją stosować w niemal wszystkich rodzajach upraw i w każdych warunkach glebowych. Sprawdza się znakomicie zwłaszcza na glebach torfiastych, a także lekkich piaskowych. Nawóz potasowy wykorzystywany jest głównie w nawożeniu przedsiewnym, ale można go stosować także przy nawożeniu podtrzymującym. Jakie uprawy nawożone są solą potasową?

  • Zboża – zarówno jare, jak i ozime;
  • rzepak ozimy;
  • ziemniaki – wczesne i późne odmiany;
  • kukurydza – na ziarno i na silos;
  • buraki cukrowe;
  • strączkowe – na ziarno.

Wyłącznie gatunki wyjątkowo wrażliwe na chlor w nawozie, czyli np. chmiel, tytoń, jagodowe i wybrane warzywa, nie mogą być nawożone solą potasową. Poza tymi wyjątkami nawóz potasowy jest rozwiązaniem uniwersalnym i chętnie stosowanym w rolnictwie.