Artykuł sponsorowany

Rodzaje włazów do cystern samochodowych

Rodzaje włazów do cystern samochodowych

Cysterny samochodowe to powszechnie stosowane w przemyśle pojazdy do transportu wszelkiego rodzaju płynów – spożywczych, takich jak woda i mleko, chemikaliów takich jak benzyna oraz płynnych gazów, np. propanu. Niezbędnym elementem konstrukcyjnym każdej cysterny jest właz, przez który komora ładunkowa może zostać wypełniona , czasem opróżniana w zależności od specyfiki cysterny . Na rynku znajdziemy szeroki wybór włazów – poznajmy je bliżej.

Podział włazów

Włazy do cystern to rozbudowana kategoria produktów, które różnią się pod wieloma różnymi względami – między innymi parametrami technicznymi. Głównym kryterium podziału jest kształt włazu. Pod tym kątem włazy możemy podzielić na
  • Okrągłe
  • Owalne
  • Kwadratowe
  • Prostokątne
Czy kształt włazu ma aż tak istotne znaczenie? Zasadniczo każdy rodzaj powinien być montowany w innym punkcie zbiornika. Włazy okrągłe zazwyczaj montowane są na dachach cysterny, stąd też zwykle nazywane są pokrywami. Włazy owalne montowane są z kolei zazwyczaj w bocznym poszyciu zbiornika, włazy prostokątne i kwadratowe na zbiornikach stacjonarnych.

Włazy ciśnieniowe i bezciśnieniowe

Przeglądając oferty dostawców włazów do cystern, takich jak firma Ceres, zauważymy podział na włazy ciśnieniowe i bezciśnieniowe. Tym co je różni jest zakres ciśnień, które są w stanie wytrzymać – włazy ciśnieniowe, w zależności od modelu przeznaczone są do zbiorników, w których ciśnienie wewnętrzne utrzymuje się na poziomie powyżej 0,5 bar. Różnice te osiąga się między innymi przez wykorzystanie odmiennych systemów uszczelnień oraz zamknięć, grubości poszycia włazu.

Rodzaj stali

O specyficznym zastosowaniu włazu decyduje również materiał, z jakiego został on wykonany. Do ich produkcji powszechnie wykorzystuje się różnego rodzaju stal, między innymi kwasową oraz nierdzewną. Każda z nich ma odmienne właściwości i przez to może być stosowana wyłączenie w pewnych konkretnych warunkach. Stal kwasoodporna, potocznie nazywana kwasówką, odznacza się dużą odpornością na czynniki kwasowe i zasadowe – w kontakcie z nimi nie koroduje i przez to zachowuje swoją trwałość. Włazy z niej wykonywane wykorzystywane są między innymi w przemyśle chemicznym. Stale nierdzewne nie posiadają takiej odporności, dlatego mogą być stosowane wyłącznie w środowisku, gdzie nie będą narażone na działanie żrących substancji – np. w przemyśle spożywczym. Podobnie jak kwasówka, stal nierdzewna nie ulega korozji, przez co nie dochodzi do zanieczyszczenia substancji, z którymi ma kontakt.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.