Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Preparaty enzymatyczne stosowane w przemyśle spożywczym
Określone enzymy lub grupy enzymów stanowią podstawę wielu procesów przetwórczych w dzisiejszym przemyśle spożywczym. Jest to podyktowane względami technologicznymi oraz chęcią poprawy jakości produktów, które trafiają na półki sklepowe. Szybkość reakcji, jaką zapewniają preparaty enzymatyczne, pozwala na większą kontrolę nad temperaturą, poziomem pH oraz innymi czynnikami, które są kluczowe dla jakości produktów spożywczych.
Skąd pozyskuje się surowce do produkcji preparatów enzymatycznych?
W trosce o jak najwyższą jakość wyrobu końcowego oraz bezpieczeństwo konsumenta wiele firm z branży spożywczej decyduje się na dodanie na jakimś etapie produkcji preparatu enzymatycznego. Warto zauważyć, że najczęściej ulega on całkowitemu rozkładowi, dzięki czemu jest bezpieczny dla zdrowia i nie jest obecny w produkcie końcowym.
Aby enzymy uległy całkowitemu rozkładowi, muszą zostać pozyskane z naturalnych źródeł.
Ekspert z firmy Fructopol podkreśla, że najlepsze na rynku enzymy pozyskiwane są z tkanek roślinnych, zwierzęcych lub z drobnoustrojów. Dzięki temu, że są to wyroby naturalne, jesteśmy w stanie wykorzystać je w całości i tym samym zwiększyć jakość naszych produktów.
Roślinne preparaty enzymatyczne pochodzą najczęściej z egzotycznych gatunków owoców takich, jak papaja, figi, ananasy itp. Z kolei enzymy pochodzenia zwierzęcego są produktami uzyskanymi podczas uboju zwierząt, a organy, w których się znajdują, nie są przeznaczone na sprzedaż (np. śluzówka żołądka cielęcego, z której otrzymuje się enzym zwany podpuszczką). Z kolei enzymy pochodzenia mikrobiologicznego udaje się pozyskać z hodowania kultur bakterii, grzybów pleśniowych lub drożdży, które ma miejsce w specjalnych laboratoriach. Rygorystyczne normy jakościowe w nich obowiązujące gwarantują, że produkty są całkowicie bezpieczne dla człowieka i można je wykorzystywać w przetwórstwie spożywczym.
Dlaczego w przemyśle spożywczym chętnie korzysta się z preparatów enzymatycznych?
Wiele firm trudniących się przetwórstwem owocowo-warzywnym, które działają na polskim rynku, chętnie sięga po preparaty enzymatyczne. Ma to swoje uzasadnienie chemiczne i ekonomiczne, ponieważ enzymy:
- mają ściśle określone działanie, które jest dostosowane do specyfiki procesu technologicznego,
- pozwalają łatwo regulować i kontrolować biokatalizę reakcji,
- mają łagodne działanie i ograniczają stratę cennych składników odżywczych,
- są bezpieczne dla zdrowia ludzkiego,
- są skuteczne już w małych stężeniach, preparaty ulegają całkowitemu rozpuszczeniu, poprawiając jednocześnie jakość finalnego produktu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana