Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Pozyskiwanie i prawidłowe przechowywanie pojemników na zużyty olej
Wraz ze wzrostem świadomości ekologicznej społeczeństw, zmienia się podejście do wielu kwestii związanych z życiem codziennym, a także ze sposobem prowadzenia działalności gospodarczej. W dzisiejszych czasach zachowania proekologiczne coraz rzadziej są naszym prywatnym wyborem, a podejmowanie działań służących ochronie środowiska wymuszają przepisy prawne.
Utylizacja zużytego oleju spożywczego wyzwaniem dla przedsiębiorców
Lokale gastronomiczne i przedsiębiorstwa produkcyjne z sektora spożywczego muszą spełniać szczególne wymagania w kwestii gospodarowania odpadami. Właściwości fizyczne i skład chemiczny zużytego oleju spożywczego sprawiają, że jest on odpadem wyjątkowo trudnym w utylizacji. Niewłaściwe zagospodarowanie frytury stwarza duże zagrożenie nie tylko dla środowiska, ale też okolicznej infrastruktury (zlewanie oleju do studzienek ściekowych prowadzi do zapychania i niszczenia systemów wodno-kanalizacyjnych). Dlatego właściciele lokali gastronomicznych i innych przedsiębiorstw, których działalności towarzyszy produkcja odpadów w postaci olejów posmażalnicznych, są zobligowani do gospodarowania nimi zgodnie z obowiązującymi przepisami ustawy o odpadach. To, w jaki sposób zarządzają zużytym olejem spożywczym, podlega kontrolom Inspekcji Ochrony Środowiska i Sanepidu. A ponieważ samodzielna utylizacja tłuszczy gastronomicznych w miejscach ich wytwarzania nie jest możliwa, przedsiębiorcy muszą przekazywać je specjalistycznym firmom, posiadającym pozwolenie na odbiór takich odpadów.
Zbieranie zużytego oleju gastronomicznego
Codzienne przekazywanie zużytego oleju z restauracji czy stołówki firmie, zajmującej się recyklingiem takich odpadów byłoby niewydajne i kosztowne. Stąd powszechnie stosowanym rozwiązaniem jest gromadzenie zużytego oleju w beczkach i przekazywanie go do skupu w większych ilościach. Oczywiście, również podczas zbierania tłuszczy gastronomicznych trzeba zachowywać ostrożność. Beczki na olej posmażalniczy powinny być szczelne i stabilne, ustawione w miejscu niezagrażającym ich przewróceniu, na utwardzonym podłożu, ale nie bezpośrednio na gruncie, by uniemożliwić przedostaniu się frytury do gleby. Pojemników na zużyty olej nie powinno się składować na zewnątrz, ponieważ promieniowanie słoneczne, zmiany temperatur i inne czynniki atmosferyczne mogą negatywnie wpływać na same beczki oraz przechowywane w nich substancje.
Ze względu na trujące substancje zawarte w oleju posmażalniczym, stanowi on poważne zagrożenie dla środowiska – mówi ekspert z Euro Eko Polska. Dlatego oferowana przez naszą firmę usługa odbioru tłuszczy gastronomicznych jest realizowana kompleksowo i nie ogranicza się do wywozu odpadów.
W ramach usługi odbioru odpadów tłuszczowych firma Euro Eko Polska zaopatruje swoich klientów w odpowiedniej wielkości beczki i udziela niezbędnych wskazówek odnośnie ich prawidłowego użytkowania. W chwili odbioru zużytego oleju, pracownicy firmy przekazują klientowi puste, dokładnie wyczyszczone w firmowym zakładzie zbiorniki do ponownego wykorzystania. Transport odebranego oleju odbywa się w profesjonalnie przygotowanych samochodach, wyposażonych w sprzęt wymagany do zachowania pełnego bezpieczeństwa w trakcie przewozu oraz sorbenty do usuwania niekontrolowanych rozlewów oleju. Oznacza to, że współpraca z firmą pozwala właścicielom gastronomii spełnić wszystkie wymogi odnośnie gospodarowania tego typu odpadami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana