Pojemniki plastikowe wykorzystywane w kuchni

Prawidłowe przechowywanie żywności pozwala zachować jej świeżość na dłużej i chroni przed pojawieniem się moli spożywczych. Nowoczesne pojemniki plastikowe umożliwiają nie tylko przechowywanie, ale też bezpieczny transport czy odgrzewanie jedzenia w kuchence mikrofalowej. Jakie plastikowe pojemniki przydają się na co dzień w kuchni? Które z nich warto mieć?

Plastikowe pojemniki na żywność – porządek w kuchennych zapasach

Pojemniki kuchenne z plastiku mają mnóstwo zalet. Są szczelne, więc jedzenie zachowuje zapach. Możesz trzymać obok siebie np. kiełbasę i ciasto śmietanowe bez obaw o to, że to drugie zacznie pachnieć wędzonką. Produkty w pudełkach nie wysychają tak szybko, nie łapią też wilgoci z otoczenia, więc zachowują apetyczną konsystencję.

Kolejna zaleta plastikowych pojemników to przezroczyste ścianki. Wystarczy jeden rzut oka, aby zorientować się, co jest w środku.

Pojemniki na żywność z plastiku są lekkie. Nie obciążą półek, nawet jeśli wypełnisz je po brzegi. Osoba obdarowana jedzeniem w plastikowych pojemnikach nie będzie musiała dużo dźwigać.

Kolejna zaleta to łatwe utrzymanie w czystości. Tworzywo sztuczne nie przyjmuje zabrudzeń i nie absorbuje zapachów. Jeśli nie jest ubrudzone tłuszczem, wystarczy je opłukać i osuszyć. Jeśli jest zatłuszczone, odrobina detergentu pomoże.

Czy na tym koniec zalet plastikowych pojemników? Bynajmniej! Sprawdzają się one doskonale w niewielkich kuchniach, bo pozwalają na maksymalne wykorzystanie przestrzeni w szafkach i lodówkach. Regularne kształty pojemników oraz możliwość układania jednego na drugim sprawiają, że oszczędzasz mnóstwo miejsca, a w Twojej spiżarni panuje porządek. Panujesz nad zapasami, zawsze wiesz, ile czego masz i kiedy pora na zakupy. Puste pojemniki także zajmują mało miejsca – po zdjęciu wieczka jeden umieszczasz w drugim.

Rodzaje plastikowych pojemników na żywność

Wybór pojemników jest bardzo duży. Są one dostępne w pojemnościach od kilkunastu mililitrów do nawet trzech litrów, w różnych kształtach.

Absolutnym kuchennym „must have” jest pojemnik typu Click & Lock. Cechuje się on pełną szczelnością dzięki uszczelce i dociskanemu wieczku – wyjaśnia specjalista z firmy Rotho. –Dzięki temu możesz spakować jedzenie do pracy czy na weekendowy wypad. Maksymalna szczelność to też dłuższa świeżość. Inwestycja w kilka pojemników szybko się zwróci, bo przestaniesz wyrzucać jedzenie.

Osobną grupę stanowią pojemniki przeznaczone do odgrzewania jedzenia w kuchence mikrofalowej. Są one wykonane z tworzywa odpornego na działanie fal elektromagnetycznych. Mogą służyć też do przechowywania jedzenia w zamrażarce – tolerują do -20 stopni Celsjusza.

Masz dużo produktów sypkich? Postaw na wysokie pojemniki, które z łatwością zmieszczą większe ilości mąki, kaszy, płatków czy grochu. Sprawdzają się tu pojemniki z serii Cristallo. Szczelna pokrywa w żywym kolorze jest znacznie ładniejsza niż w połowie puste opakowania sklepowe z papieru i folii, prawda?

śr. ocena 5 / głosów 5