Pasze dla bydła. Jak je dobierać, aby zniwelować ryzyko biegunki?

Jest wiele powodów występowania biegunki u bydła. Jednym z nich jest nieprawidłowe karmienie. Jak ustrzec swój inwentarz przed osłabiającą biegunką? Z tego tekstu dowiesz się, na co uważać przy karmieniu krów, aby nie dopuścić do rozwolnienia, obniżenia mleczności i mięsności bydła, a także jak działać profilaktycznie i doraźnie, gdy już biegunka się pojawi.

Jakość paszy a biegunka u krów

Nawet najwyższej jakości pasza może okazać się powodem biegunki, jeśli jest niewłaściwie przechowywana i transportowana. Dochodzi wówczas do rozwoju grzybów, które wytwarzają mikotoksyny (mykotoksyny), czyli toksyny grzybicze.

Grzyby mogą atakować ziarna kukurydzy, zboża, śruty, a nawet kiszonkę. Zwiększone ryzyko obecności mykotoksyn występuje w plonach zbieranych po deszczach, a także w przypadku przechowywania paszy w zawilgoceniu – mówi specjalista z firmy Bentawet.  

Z uwagi na zagrożenie mykotoksynami należy przestrzegać pewnych zasad:

  • Kupować paszę wyłącznie z pewnych źródeł.
  • Zadbać o właściwe warunki przechowywania. Worki z ziarnem nie powinny spoczywać bezpośrednio na ziemi. Pomieszczenia powinny być suche i regularnie wietrzone.
  • Nie gromadzić więcej paszy, niż jesteśmy w stanie poprawnie przechowywać.
  • W razie pojawienia się grzybów należy pozbyć się całej paszy, nie tylko objętej widocznej chorobą części. Zarodniki grzybów są niewidoczne, jednak rozprzestrzeniają się bardzo szybko!

Jaka pasza może spowodować biegunkę u krowy?

Krowy mają bardzo wrażliwy układ trawienny. Reaguje on na każdą zmianę. Dlatego okres okołoodstawienny, dołączenie krowy do stada, a także zmiana paszy czy wyjście krów na pastwiska to newralgiczne momenty.

Pasza powinna być dostosowywana do wieku krowy, jednak poszczególne etapy karmienia nie mogą zmieniać się ostro. Zmiany w żywieniu bydła powinny być stopniowe, z okresami przejściowymi, podczas których powoli włączamy nową paszę do menu krowy.

Jeśli kupujemy krowę, warto dowiedzieć się, jak była żywiona dotychczas i przez pewien czas podawać jej to samo, uzupełniając karmienie o nowe rodzaje pożywienia w coraz większych ilościach.

Biegunka u krowy pojawia się, gdy dojdzie do zaburzenia równowagi kwasowo-zasadowej w jej układzie trawiennym. To, czego należy się wystrzegać, to kwasica i zasadowica metaboliczna.

Kwasica może wystąpić, gdy krowa je zbyt dużo pasz bogatych w skrobię, np. śrut zbożowych. Zasadowicę mogą spowodować pasze o wysokiej zawartości białka. Można ograniczyć ryzyko zasadowicy, pamiętając o odpowiednich proporcjach białka do błonnika i energii.

Przeżuwacze, jak nazwa wskazuje, muszą żuć. Produkują wówczas dużo śliny, a także enzymów trawiennych. Gdy ich brakuje, pokarm zalega niedotrawiony i zaczyna fermentować, gnić, słowem: zatruwać organizm krowy. Pasza nie może być więc zbyt rozdrobniona.

Istnieją naturalne dodatki paszowe, które podawane profilaktycznie nie dopuszczają do biegunki, a gdy wystąpi, pozwalają szybciej się z nią uporać. Do takich zalicza się Bentawet C. Można go stosować nawet u cieląt. Zwiększa mleczność krów dojnych i karmiących.

śr. ocena 5 / głosów 6