Co należy wiedzieć o sprzedaży bydła na rzeź?

Bydło rzeźne stanowi w tym momencie największe źródło białka zwierzęcego spożywanego przez ludzi. Jednocześnie jest ono istotne w zagospodarowaniu rolniczych terenów zielonych. Komu warto sprzedać żywiec i co decyduje o cenach poszczególnych typów mięsa? Czym się kierować przy wyborze ubojni? Oto wszystko, co warto wiedzieć przed sprzedażą bydła na rzeź.

Od czego zależy cena żywca?

To, ile skup lub pośrednik zapłaci za kilogram żywca na ubój, jest określane na żywym zwierzęciu, dlatego o cenie decydują: kategoria bydła, waga i wartość rzeźna. Kategorii jest sześć i są one oznaczane literami:

  • IR – jałówki i buhajki do 300 kg, tzw. młodzież,
  • A – buhajki do 2 lat,
  • B – buhaje,
  • C – wolce,
  • D – krowy,
  • E – jałówki.

Waga to nie wszystko – mówi przedstawiciel ubojni Cezan. – Dwie sztuki bydła z tej samej kategorii o tej samej wadze mogą być źródłem różnej ilości mięsa, dlatego określa się też tzw. wskaźnik wydajności rzeźnej.

Niestety, wciąż nie ma skutecznego sposobu na to, aby precyzyjnie określić zawartość tusz mięsnych oraz ich jakość. Każdy ze skupujących przyjmuje własne metody, które obarczone są dużym błędem, a przy tym łatwo zostać oszukanym przez nabywcę. Dlatego warto szukać ubojni, która cieszy się dobrą opinią, proponuje atrakcyjne stawki oraz jasne warunki wyceny, a także standaryzuje swoje działania.

Jak wybrać odbiorcę bydła na rzeź?

To, gdzie sprzedamy swoje bydło rzeźne, zależy m.in. od wielkości chowu. Do wyboru mamy pośredników lub ubojnie i zakłady mięsne. W tym pierwszym przypadku dostaniemy mniej pieniędzy, ponieważ część ostatecznej ceny, jaką zaproponuje ubojnia, będzie przeznaczona na zysk pośrednika. Można także udać się na skup bydła na targowisku.

W przypadku licznego chowu warto nawiązać stałą współpracę z zakładami mięsnymi. W ten sposób zapewniamy sobie m.in.: pewność zbytu, terminowość zapłaty, brak problemu z odbiorem zwierząt z gospodarstwa oraz atrakcyjne wynagrodzenie, naliczane według masy po uboju, a nie na podstawie nieprecyzyjnej wyceny na żywym zwierzęciu.

Jeżeli planujemy sprzedać niewiele zwierząt i nie prowadzimy regularnego chowu, nie możemy liczyć na stały kontrakt, jednak wciąż możemy korzystać ze skupów, pod warunkiem, że przestrzegane były standardy hodowlane. Utrzymywanie zwierząt w dobrej kondycji sprzyja wysokiej jakości mięsa i pozwala uzyskać dostęp do skupów dbających o dostarczany przez siebie towar, a także zawalczyć o lepszą cenę.

Na korzystanie z usług obwoźnych pośredników powinny decydować się te osoby, dla których chów bydła na rzeź nie jest głównym źródłem utrzymania, nie mają one czasu na poszukiwania odpowiedniego odbiorcy i wolą szybko, choć za niższe pieniądze pozbyć się żywca.