Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Jak zrobić naleśniki bretońskie?
Pierwszym skojarzeniem z kuchnią francuską są zazwyczaj żabie udka, ewentualnie bagietki i słodkie rogaliki serwowane na śniadanie. Choć takie skojarzenia mają oczywiście swoje podstawy, warto zauważyć, że francuska kuchnia jest bardzo zróżnicowana i posiada w swoim repertuarze wiele ciekawych dań regionalnych. Jednym z nich są naleśniki bretońskie, których ciasto przygotowuje się z mąki gryczanej.
Usmażenie naleśników nie jest uznawane za szczególnie trudne zadanie. Co więcej, w wielu domach naleśniki pełnią funkcję obiadu awaryjnego, przygotowywanego na szybko, kiedy brak czasu na większe gotowanie – zauważa nasz rozmówca z naleśnikarni La Petite Bretagne w Katowicach. Z naleśnikami bretońskimi jest jednak inaczej.Wykonanie naprawdę smacznych galettes bretonnes wymaga sporej uważności i praktyki, a to przede wszystkim z powodu głównego składnika, czyli mąki gryczanej, rzadko używanej w tradycyjnej kuchni polskiej. Podpowiadamy, w jaki sposób przyrządzić pyszne naleśniki po bretońsku we własnym domu.
Składniki na naleśniki bretońskie
Do przygotowania ciasta na naleśniki bretońskie będziesz potrzebować:- 200g mąki gryczanej
- pół łyżeczki soli
- pół litra wody
- 2 jajka
Przygotowanie naleśników bretońskich
Wszystkie składniki na ciasto należy oczywiście dokładnie wymieszać. Następnie odstawiamy ciasto na kilka godzin. Przed rozpoczęciem smażenia warto sprawdzić, czy nie jest ono zbyt gęste – naleśniki gryczane powinny być bardzo cienkie, niemal przezroczyste po wysmażeniu. Nieodpowiednia konsystencja ciasta jest częstym problemem, ponieważ dostępna w Polsce mąka gryczana występuje w bardzo różnym stopniu zmielenia, co utrudnia dokładne określenie uniwersalnych proporcji. A zatem jeśli ciasto na naleśniki bretońskie okaże się zbyt gęste, dodaj odrobinę wody. Bretoński przysmak smażymy na oleju lub maśle. Jednak zanim patelnię posmarujemy tłuszczem, trzeba ją bardzo mocno rozgrzać. Dzięki temu naleśniki ani nie będą zbyt tłuste, ani nie będą przywierać do patelni podczas smażenia. Naleśniki po bretońsku należy smażyć z obu stron.Jak serwować naleśniki bretońskie?
Istnieje wiele sposobów podawania naleśników po bretońsku, jednak najpopularniejsze są galettes complètes. Tego rodzaju naleśniki rozpoznasz po charakterystycznym sposobie składania brzegów w kwadrat, we wnętrzu którego znajduje się szynka, ser i jajko. Jeżeli nie jesteś wielbicielem naleśników wytrawnych i wolisz raczej ich odmiany deserowe, z pewnością zachwyci cię naleśniki bretońskie z solonym karmelem, kremem z kasztanów lub twarożkiem i prażonymi migdałami. Przygotowanie takiego nadzienia wymaga użycia bardzo dobrych jakościowo składników, które niekiedy trudno dostać w sklepie, toteż zanim zdecydujesz się na ich poszukiwania, możesz wypróbować te smaki we francuskiej naleśnikarni.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana