Główne odmiany soi

Soja to roślina uprawna ciesząca się w Polsce coraz większą popularnością. Szacuje się, że w 2019 roku powierzchnia zasiewów wynosiła około 20 tysięcy ha i nadal rośnie. Wszystko z uwagi na dążenie kraju do wzrostu zużycia białka rodzimego, tj. niemodyfikowanego genetycznie, w żywieniu zwierząt. W ofercie wielu hurtowni z nasionami można znaleźć sporo jej odmian o różnej wczesności. Jakie wyróżniamy?

Uprawa soi w praktyce

Soja należy do roślin ciepłolubnych, dlatego termin jej wysiewu przypada na kwiecień i maj. Do jej wzrostu powinny panować wyższe temperatury – minimum 16 stopni Celsjusza oraz średnia dobowa temperatura na poziomie 12-14 stopni. Przy ich niższym poziomie może nastąpić spowolnienie wzrostu, a w konsekwencji nie wytworzą się nowe liście, pędy i strąki. Można ją siać na większości gleb w Polsce, tj. przepuszczalnych, lekkich glinach oraz czarnych ziemiach, ale z wyjątkiem tych bardzo ciężkich, zlewnych i kwaśnych z pH mniejszym niż 5,5.

Jaką odmianę wybrać?

Wybierając odmianę soi zalecaną do uprawy w polskiej strefie klimatycznej, warto zwrócić uwagę te wczesne i średnio wczesne, oznaczone jako „0000” i „000”. Te pierwsze, czterozerowe, wyróżniają się okresem wegetacji ok. 120-130 dni, a trzyzerowe około 130-150 dni.

Najwcześniejsze z nich pozwalają zbierać plony już po około 4 miesiącach od siewu. Specjaliści z firmy POLSKA SOJA wyjaśniają jednak, że charakteryzują się one mniejszym plonem niż odmiany trzyzerowe, które możliwe są do zbioru jedynie kilka dni później. Wybierając właściwą, warto zwrócić uwagę też na wysokość osadzenia najniższych strąków, zawartość białka i plon z ha. Istotne są także przydatność produkcji na cele spożywcze i wrażliwość na błędy agrotechniczne.

Jaką soję siać w Polsce?

Specjaliści polecają do uprawy w Polsce aż 11 odmian soi. Wśród nich znajduje się Erica. Jest to gatunek pochodzący z polskiej hodowli wyróżniający się bardzo krótkim okresem dojrzewania. Sprawdza się na północnych i centralnych terenach kraju. Soja Erica jest odporna na osypywanie nasion i ma wysoką zawartość białka.

Kolejną popularną odmianą jest Abelina – średniowczesna, z wysokim potencjałem plonu i tolerancją na chłody. Sprawdza się we wszystkich województwach. Z kolei Merlin jest rozwiązaniem zalecanym początkującym rolnikom w Polsce centralnej i południowej. Jest to również odmiana również odporna na pękanie i ma wysoko osadzony dolny strąk.

Najpóźniejszą odmianą jest Petrina, która sprawdzi się na południu kraju. Niepodatna na wyleganie, ułatwia zbiór i minimalizuje straty w plonie. To tylko niewielka część długiej listy odmian. Dlatego przed wyborem odpowiedniej zainteresowani uprawą soi rolnicy powinni skonsultować się ze specjalistą.

śr. ocena 0 / głosów 0