Gastronomia w Łodzi. Gdzie dobrze zjeść?

Najlepiej znamy restauracje w miejscowościach, w których mieszkamy i pracujemy, bo to do nich chodzimy najczęściej. Mamy swoje sprawdzone i ulubione miejsca dlatego, jeśli chcemy gdzieś dobrze zjeść, od razu wiemy, gdzie się udać. Trudniej jest z wyborem restauracji w miejscu, w którym jesteśmy pierwszy raz lub bywamy sporadycznie, na przykład podczas podróży służbowych, urlopu. W naszym artykule sprawdzimy, gdzie dobrze zjeść w Łodzi.

Jak wybrać dobrą restaurację?

Na początku warto ogólnie opowiedzieć, w jaki sposób najlepiej wybrać dobrą restaurację. W pierwszej kolejności zakładamy oczywiście, co chcielibyśmy zjeść – czy będą to dania klasyczne, czy ekstrawaganckie, polskie, czy może kojarzące się z innym krajem itd. Warto przyjrzeć się witrynie restauracji nie tylko po to, żeby przejrzeć menu. Jeżeli strona jest fachowo przygotowana i solidna, zwiększa to prawdopodobieństwo, że i dania takie będą. W dobie Internetu bardzo łatwo sięgniemy po opinie innych ludzi i nimi też chętnie się sugerujemy. To dobry sposób na znalezienie dobrej restauracji, ale trzeba pamiętać o dwóch ważnych kwestiach. Jeśli na stronie czy profilu opinii jest tylko kilka, prawdopodobnie restauracja dopiero zaczęła swoją działalność, a opinie (o ile są pozytywne) zostały stworzone przez osoby, które zostały o to poproszone. Jeśli opinii jest wiele, ale natrafimy na kilka negatywnych komentarzy – nie zrażajmy się tym. Niestety wiele osób prezentuje swoje opinie wyłącznie wtedy, gdy są niezadowolone.

Pyszne miejsce w Łodzi

Przyglądając się restauracjom w Łodzi, natrafiliśmy na pewne ciekawe miejsce, które z pewnością warto wyróżnić. To restauracja z lokalem przy ulicy Pabianickiej, w 2017 roku oceniona jako najlepsza restauracja w Łodzi. Restauracja nowoczesna, oferująca ciekawe menu, w której panuje naprawdę miła atmosfera. W tym miejscu tradycja miesza się z nowoczesnym i niekonwencjonalnym podejściem do gotowania, jak mówi nam przedstawiciel restauracji Filharmonia Smaku. Jakie przysmaki znajdziemy w Filharmonii Smaku? – Wymienimy kilka przykładów serwowanych jesienią 2018 roku. Na przystawkę posmakujemy ravioli ze szpinakiem, kurkami, serową emulsją i prażoną cebulą lub ciekawie doprawiony i podany tatar. Dania główne to wieprzowa polędwiczka, kaczka, wołowy polik, schab z dzika i dorsz, oczywiście ze smacznymi dodatkami. W menu znajdziemy również ciekawą sałatkę z kaszą pęczak, burakiem, dynią piklowaną cebulą, orzechami i pleśniowym serem. Desery proponowane przez Filharmonię Smaku z Łodzi to czekoladowy i owocowo-jogurtowy mus lub pyszna tarta. Na koniec warto dodać, że o sześciodaniowym menu degustacyjnym.

śr. ocena 5 / głosów 5