Czym są opakowania kaszerowane?

Opakowania pełnią istotną funkcję w marketingu – muszą być nie tylko solidnie wykonane i zabezpieczać ich zawartość przed działaniem czynników zewnętrznych, ale też podkreślać wyjątkowy charakter produktu, przyciągać wzrok klientów i zapadać w pamięć. Istnieją różne metody zdobienia druku, a jedną z nich jest właśnie kaszerowanie. Czym są opakowania kaszerowane, jak wygląda proces kaszerowania i gdzie znajduje zastosowanie?

Co to jest kaszerowanie?

Kaszerowanie jest metodą zdobienia opakowań, polegającą na oklejeniu cienką warstwą zadrukowanego papieru lub detalem kartonu, tekstury falistej lub powierzchni z tworzyw sztucznych, a nawet płyt wiórowych. Bywa wykorzystywane w celach technologicznych, jednak głównym zastosowaniem kaszerowania są cele dekoracyjne. Najczęściej służy do zdobienia opakowań, których zadrukowanie z pomocą tradycyjnej maszyny drukarskiej jest niemożliwe. Kaszerowanie często mylone jest z laminowaniem. Obie te metody służą powlekaniu opakowań, jednakże w przypadku laminowania, materiał powleka się folią.

Jak wygląda proces kaszerowania?

Kaszerowanie odbywa się za pomocą specjalnych urządzeń nazywanych kaszerówkami, które wyposażone są w specjalne wałki klejowe. Operator steruje tymi wałkami, regulując ich obroty i dostosowując prędkość kaszerowania do wymagań technologicznych oraz swoich możliwości. Klej nakładany jest na dany materiał powierzchniowo, a następnie można nanieść nadrukowany papier.

Prawidłowy przebieg kaszerowania odpowiada za to, jaki efekt uzyskamy. Ponadto można wykonać kaszerowanie jedno lub dwustronne oraz dowolnie łączyć je z różnymi metodami uszlachetnienia, jak tłoczenie, hot-stamping czy lakierowanie – dodaje pracownik firmy MATPACK Opakowania.

Proces kaszerowania może odbyć się za pomocą kaszerówek na klej zimny lub kaszerówek na klej zimny i gorący. Najistotniejszy jest jednak wybór właściwego kleju, ponieważ efekt końcowy kaszerowania zależy od jego jakości. Najlepsze do kaszerowania okazują się kleje specjalistyczne, których skład opiera się na bazie skrobi kukurydzianej. Charakteryzują się one bardzo wysoką przyczepnością, zwiększają sztywność arkuszu i są ekologiczne. Mogą być nakładane zarówno na ciepło, jak i na zimno, ponieważ w przypadku zamarznięcia nie ulegają degradacji.

Zastosowanie kaszerowania

Kaszerowanie najszerzej stosowane jest do uatrakcyjnienia i nadania opakowaniom indywidualnych cech. Wyróżniające się opakowanie często determinuje decyzje zakupowe klienta końcowego. Ponadto dzięki kaszerowaniu można umieścić na opakowaniu niezbędne informacje, np. w formie etykiety. Kaszerowanie jest metodą ekologiczną i całkowicie bezpieczną, więc opakowania kaszerowane mogą służyć nawet jako opakowania cukiernicze czy opakowania fast-food. Dzięki możliwościom, jakie daje kaszerowanie, służy ono także do produkcji wizytówek oraz książeczek dla dzieci.

śr. ocena 0 / głosów 0