Na czym polega garowanie

Kiedy wyobrażamy sobie wypiek pieczywa, chleba i bułek, bardzo często na myśl przychodzi nam tradycyjny piec. Piekarz wkłada do niego ciasto, które umieszczone jest w glinianym albo drewnianym naczyniu. Niektórzy piekarze wciąż stosują taką właśnie metodę, jednak jest to rzadkość. Nowoczesne i profesjonalne piekarnie, które dostarczają swoje wyroby do wielu sklepów i zajmują się produkcją na szeroką skalę, stosują zupełnie inne sprzęty. W naszym artykule omówimy, czym jest kasta do garowania, oraz na czym właściwie polega ten proces.

Czym jest garowanie?

Najprościej mówiąc, garowanie to tworzenie idealnych, optymalnych warunków dla ciasta, z którego powstaną nasze wypieki. Zależy nam na uzyskaniu dobrej temperatury (ciasto znajduje się w chłodni) oraz odpowiedniej wilgotności, które poprawiają walory smakowe wyrobów. Dzięki garowaniu nie ma konieczności dodawania żadnych chemicznych składników. Piekarnie stosują garowanie, ponieważ dzięki niemu możliwe jest wyprodukowanie jednorazowo znacznie większej ilości ciasta, które dysponowane jest w specjalnych, atestowanych i certyfikowanych kastach (inaczej kastlach). Ciasto umieszczone w takiej formie może znacznie dłużej przebywać w chłodni i być wypiekane dopiero wtedy, kiedy jest taka potrzeba. Przykładem niech będą hipermarkety i dyskonty: dzięki garowaniu zawsze możemy w nich kupić świeże, często ciepłe jeszcze bułeczki.

Dodatkowa zaleta dla hipermarketu to unoszący się wokół zapach, który przyciąga klientów do zakupu – mówi nam przedstawiciel firmy GUZ TECHNIKA PIEKARNICZA z Siemianowic Śląskich.

Powstało już bardzo wiele badań, które udowodniły, że zapach świeżych produktów (na przykład świeżej skórki chleba, czy świeżo wypieczonych bułek) powoduje, że nasz żołądek wytwarza więcej, a to z kolei sprawia, że stajemy się głodni, a jak wiadomo, wtedy mechanicznie robimy większe zakupy.

Charakterystyka kast do garowania

Kasty, w których odbywa się proces garowania, muszą spełniać specjalne wymagania. Priorytetem jest oczywiście materiał, z którego kasta będzie wykonana: nie może on wchodzić w żadne niepożądane reakcje z ciastem, które będzie w niej przechowywane. Musi być odporna na częste zmiany temperatury (mrożenie ciasta, mycie pojemników w gorącej wodzie). Kasty do garowania ciasta powinny być zbudowane w taki sposób, by można było je na sobie układać w stabilny sposób. Sieciowe piekarnie, które widujemy na naszych osiedlach, nie wytwarzają ciasta na miejscu – jest ono dowożone z tzw. centrali. Wchodząc do środka mamy zwykle przed sobą piec, w którym wypiekają się świeże bułeczki – to nas przyciąga i zachęca do zakupu. Ciasto przewożone jest w specjalnych pojemnikach, które muszą stabilnie stać na sobie w samochodzie dostawczym. Technologia odroczonego wypieku i rozwija się bardzo szybko i zyskuje coraz więcej zwolenników nie tylko wśród właścicieli sieciowych, ale także lokalnych piekarni, dlatego na rynku możemy znaleźć kasty wielu producentów, a także coraz bardziej nowoczesne linie do produkcji bułek. Przed zakupem warto się upewnić, jakie dokładnie parametry techniczne będą miały kasty, by mogły nam służyć latami.