Czym powinny charakteryzować się idealne stoły restauracyjne?

Restauracja to miejsce, w którym podstawowym elementem wyposażenia są stoły oraz krzesła. Mają one duży wpływ na styl wnętrza, atmosferę i to, czy goście restauracji miło spędzają w niej czas. Wybór stołów restauracyjnych powinien być więc zawsze dobrze przemyślany. Czym powinny charakteryzować się idealne stoły restauracyjne i czym warto kierować się przy ich zakupie?

stołu

 Odporność na zabrudzenia i łatwość w czyszczeniu

Meble znajdujące się na wyposażeniu restauracji powinny być szczególnie odporne na czyszczenie oraz działanie silnych detergentów myjących. Aby właściwie spełniały one swoją funkcję, muszą być higieniczne, co wymaga ich dokładnego oraz częstego czyszczenia. Muszą przy tym zachowywać estetyczny wygląd i być odporne na zniszczenia, np. po kontakcie z rozlanymi płynami, tłuszczem czy innymi substancjami. Brzydkie i zniszczone meble źle świadczą bowiem nie tylko o samej restauracji, ale mogą także odstraszać od niej klientów. Do mebli odpornych na zabrudzenie należą stoły wykonane z tworzyw sztucznych, aluminium oraz wyposażone w drewniane laminowane blaty bez widocznych szczelin i zagłębień. Duży wybór oferują zazwyczaj bezpośredni producenci mebli, tacy jak na przykład wrocławski Meblant.

Odporność na uszkodzenia mechaniczne

Stoły restauracyjne powinny mieć także blaty odporne na zarysowania oraz uszkodzenia mechaniczne. Muszą być one wykonane z dość twardego materiału, który nie zarysuje się nawet przy kontakcie z ostrymi metalowymi sztućcami. Warto także zainwestować w stoły restauracyjne, których blaty będą dodatkowo odporne na działanie wysokich temperatur. Nie pojawią się bowiem na nich ślady po kontakcie np. z gorącymi naczyniami. Ma to szczególne znaczenie w restauracji, gdzie serwowane są często bardzo gorące potrawy, które następnie przez dłuższy czas stoją na blacie stołu.

Stabilność stołów restauracyjnych

Bardzo ważnym kryterium wyboru dobrych stołów restauracyjnych powinna być także ich stabilność. Stabilny i dobrze wypoziomowany stół restauracyjny to bowiem wygoda użytkowania oraz możliwość zapobiegania przypadkowemu strąceniu ustawionych na blacie stołu naczyń podczas spożywania posiłków przez gości. Dodatkowym atutem stołów przeznaczonych do restauracji będzie także możliwość regulacji ich nóg. Ma to szczególne znaczenie w przypadku, kiedy mamy w restauracji nieco nierówną podłogę. Dobre wypoziomowanie nóg stołu zapewnia mu bowiem stabilność oraz zapobiega przykrym wypadkom, takim, jak np. rozlanie płynów przez przypadkowe potrącenie mebla przez siedzącego przy nim gościa.