Czym cechuje się porcelana gastronomiczna?

Porcelana jest wyjątkowo szlachetną odmianą ceramiki, powstającą ze specjalnie dobranej masy – której najważniejszym składnikiem okazuje się być glinka kaolinowa – wypalanej w wyjątkowo wysokiej temperaturze. Choć materiał ten, służący do produkcji wspaniałych talerzy, filiżanek, czy ozdób znany jest od dawnych czasów, do dzisiaj nie stracił nic na popularności, zachwycając swym pięknem także nowe pokolenia.

Porcelana kojarzy się raczej z domowym zaciszem, gdzie spędzamy czas ze znajomymi rozkoszując się pyszną kawa bądź też przyjmujemy gości bardziej oficjalnie, serwując im pieczołowicie przyrządzane dania, mające uczcić którąś z radosnych okazji. Jednak eleganckie zastawy stołowe to także domena restauracji, tych bardziej i mniej wykwintnych, słowem – wszystkich placówek zbiorowego żywienia. Szeroko pojęty sektor HoReCa używa nawet dedykowanej dla takiej porcelany nazwy, określając ją mianej gastronomicznej. Dalej, w artykule jaki przedstawiamy, postaramy się wymienić i opisać kilka najważniejszych cech, które śmiało można wziąć za wyróżnik tego rodzaju naczyń.

Propozycje specjalistycznych sklepów

Specyficzne właściwości, jakie muszą posiadać produkty wykorzystywane w lokalach kulinarnych sprawiają, że właściciele takich obiektów nie mogą po prostu skorzystać z oferty dostępnej w pierwszym lepszym hipermarkecie. Stawianie na jakość wymaga od nich zdecydowanie konkretniejszych poszukiwań, jakie powinny zakończyć się zakupami w prawdziwie profesjonalnym sklepie. Sądzimy, że dobrym przykładem może być tu, działający na rynku od 2005 roku serwis porcelana24.pl, obsługujący wielu poważnych klientów z branży.

Jakość na pierwszym miejscu

Cechą, jaka chcąc nie chcąc musi wysuwać się w tym miejscu na pierwszy plan jest wysoka jakość. Wynika to z ponadprzeciętnej częstotliwości, z jaką naczynia w hotelu muszą są używane, wliczając w to oczywiście ciągłe wykorzystywanie zmywarek i wyparzarek. W związku z tym zastawa przeznaczona do gastronomii musi odznaczać się zwiększoną, w stosunku do standardowych wersji, grubością, jak również wzmocnionymi rantami, zapobiegającymi niepożądanym pęknięciom, czy wyszczerbieniom.

Przydatna funkcjonalność

Bardzo ważnym elementem właściwie każdego przedmiotu jest funkcjonalność, jaką on ze sobą niesie. W przypadku talerzy, czy kubków owa użyteczność przejawia się chociażby w łatwym ich składowaniu. Sztaplowanie – jak nazywa się możliwość bezpiecznego  składowania przedmiotów jeden na drugim – okazuje się kluczowe, gdy posiadany przez nas asortyment zaczyna się rozrastać. Pionowe składowanie w wysokich słupkach misek, filiżanek, jak również spodeczków jest w stanie zaoszczędzić nam sporo miejsca, wyglądając przy tym naprawdę estetycznie.

Znaczenie estetyki

Skoro jesteśmy już przy kwestii estetyki, zaznaczmy, że porcelana gastronomiczna znajdująca się w danym lokalu musi być rzecz jasna atrakcyjna wizualnie. Elegancka i pasująca stylem do wnętrza – uzupełniającą go, nie zaś krzykliwie z nim kontrastująca – zastawa stołowa sama w sobie będzie dla gości niezłą atrakcją. Co ciekawe, obecnie wytwarzane – także przez polskie, odnoszące sukcesy fabryki – naczynia nie muszą być już jedynie białe. Możemy śmiało poeksperymentować, uważając jednak, by to na co się finalnie zdecydujemy, było spójne z naszą marką, a jednocześnie ponadczasowe w najlepszym tego słowa znaczeniu.

śr. ocena 0 / głosów 0