Artykuł sponsorowany

Co to znaczy, że komin jest kwasoodporny?

Co to znaczy, że komin jest kwasoodporny?

Po zbudowaniu komina spalinowego należy zadbać o to, by znalazł się w nim wkład odpowiedni dla rodzaju paliwa, z którego otrzymywana jest energia cieplna. Dostępne na rynku wkłady dzielimy na dwie główne kategorie – żaroodporne oraz kwasoodporne. Czym charakteryzują się produkty z tej drugiej kategorii, kiedy należy jest zastosować i jakie mogą być konsekwencje nieodpowiedniego wyboru wkładu?

Czym jest wkład kwasoodporny i kiedy się go stosuje?

Wkłady kominowe to specjalne, długie rury, które umieszcza się w kominach w charakterze osłony przed bezpośrednim kontaktem ze spalinami powstającymi w procesie spalania paliw służących do produkcji energii cieplnej. Wkłady kwasoodporne wykonuje się – jak podpowiada sama ich nazwa – ze specjalnej stali kwasoodpornej, która w kontakcie ze związkami kwasowymi nie ulega zniszczeniu. Skąd jednak biorą się te związki w kominie?

Związki takie jak tlenek siarki, azotu czy węgla należą do produktów ubocznych, powstających w procesie spalania gazu lub oleju opałowego – mówi przedstawiciel firmy TanieKominy.plInnym produktem ubocznym spalania jest para wodna. Jeśli spaliny ochłodzą się zanim opuszczą komin, para wodna skrapla się na ścianach kominach i w tej postaci łączy ze wspomnianymi związkami kwasowymi. Jeśli komin nie zostanie zabezpieczony przez użyciu wkładu kominowego ze stali kwasoodpornej, powstałe w ten sposób osad może prowadzić do jego stopniowego niszczenia.

Dlaczego należy stosować wkłady kwasoodporne?

Jak wspomnieliśmy wyżej, komin niezabezpieczony przez odpowiedni wkład kominowy ulega stopniowemu niszczeniu. Na czym ono jednak polega? Oddziaływanie na niego związków kwasowych rozpuszczonych w wodzie ze skroplonej pary wodnej, które powoli ale stale będą naruszać strukturę cegły to tylko jeden z możliwych scenariuszy. Inną możliwością jest wnikanie pary wodnej w głąb struktury cegły. Dlaczego stanowi to zagrożenie? Ponieważ w momencie spadku temperatury poniżej 0 stopni woda zgromadzona wewnątrz komina będzie zamarzać, rozsadzając go od środka i poważnie osłabiając jego wytrzymałość. Jeśli w naszym piecu spalamy olej, musimy pamiętać o powstających podczas jego spalania pyłach. Pyły te również mogą łączyć się ze skroploną wodą. Powstająca w ten sposób smolista substancja pokrywa wnętrze komina i następnie ulega zapieczeniu w wysokiej temperaturze. Efektem jest twarda skorupa zanieczyszczeń, które zmniejszają światło komina i wpływają na pogorszenie ciągu, tym samym prowadząc do jeszcze większego osadzania się w nim związków kwasowych.  

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.