Oryginalne sposoby serwowania dań w restauracji. Krótki przegląd wybranych dodatków i akcesoriów

Wyposażenie lokalu to jego wizytówka. Najlepsze restauracje starają się o to, by sprostać potrzebom klientów nie tylko w sferze smakowej, ale też wizualnej. Stąd właśnie wzięły się rozmaite sposoby serwowania potraw – stawiające na elegancję, schludność, a także pomysłowość. Jakie podejście do gości przejawiają współczesne restauracje? Czym – oprócz wyglądu dań i zastawy stołowej – można zaskoczyć osoby przybyłe do lokalu?

Wszystko zaczyna się od menu

Wizyta w restauracji przebiega według ściśle określonego planu. Wszystko zaczyna się od wyboru stolika i złożenia zamówienia. Znalezienie interesującej nas potrawy może chwilę potrwać – zwłaszcza, gdy lokal dysponuje szerokim menu. Większość restauracyjnych stolików jest zaopatrywana w karty dań, wręczane gościom przez kelnera. Wygląd menu odgrywa ogromne znaczenie. To ono buduje pierwsze wrażenie o sposobie podawania jedzenia. Drukowane jadłospisy oprawione skórką stanowią dość typowe rozwiązanie. Coraz więcej punktów gastronomicznych stawia na innowacje, czyniąc menu jednym z elementów wystroju wnętrza. Profesjonalne karty o niebanalnym wzornictwie to ciekawy sposób na zaskoczenie gości. Rosnącą popularnością cieszą się na przykład drewniane okładki, wykonane techniką grawerowania laserowego. Takie oprawy umożliwiają stworzenie unikalnej karty dań, opartej na zindywidualizowanych motywach. Co równie istotne, tego typu wyroby są bardzo wytrzymałe i przez długi czas zachowują zadbany wygląd.

Dodatki mają znaczenie

Nawet najlepiej przygotowane jedzenie może wymagać doprawienia. Wszak każdy z nas inaczej postrzega smak danych potraw. Nie może zatem dziwić, że jeden z obowiązkowych elementów wyposażenia stolików restauracyjnych stanowią przyprawniki. Wiele lokali nie przywiązuje uwagi do takich detali, a czasem wręcz o nich zapomina. Z tego względu podbieranie soli i pieprzu z sąsiedniego stolika – choć nieeleganckie – bywa przykrą koniecznością. Podobnie sprawa tyczy się serwetników.

Ładnie wyglądające serwetniki z drewna, korka czy ekoskóry łączone z przyprawnikami, to ciekawe rozwiązanie zarówno pod względem praktyczności, jak i designu. Koszt takiego pojedynczego zestawu to zaledwie kilkadziesiąt złotych, a korzyść zyskana w oczach klientów może okazać się bezcenna – zauważa przedstawiciel firmy Decorest.pl, oferujące eleganckie dodatki do restauracji.

Wyposażenie kelnerskie

Kelner pozostaje na świeczniku – klient utrzymuje z nim bezpośredni kontakt w trakcie wizyty w lokalu. Osoba obsługująca gości reprezentuje restaurację, zatem powinna stanowić wzorzec tak pod względem zachowania, jak i ogólnej prezencji. Na tę składa się nie tylko schludny ubiór, ale też poszczególne akcesoria. Elegancki notes z długopisem i zapalniczką, wyposażony na przykład w grawerowane logo danego punktu gastronomicznego, to praktyczne narzędzie ułatwiające obsługę klienta. Spore znaczenie mają tez płatniki kelnerskie, pozostawiane na stolikach po posiłku w celu uiszczenia rachunku. To w nich goście składają ewentualny napiwek. Tym większy, im lepszy serwis im zapewniono. O zadowolenie klienta warto się zatem zatroszczyć – i to już od momentu jego wejścia do lokalu. Zadowolony gość to większy zysk dla kelnera, ale też spora korzyść dla restauracji, która otrzymuje dobre opinie, a jej renoma rośnie. Wystarczy tylko trochę się postarać…