Na co zwrócić uwagę wybierając przemysłową stację zmiękczania wody?

Powstawanie kamienia kotłowego jest skutkiem nadmiernej twardości wody. Proces ten przyczynia się do zmniejszenia wydajności procesu grzewczego w urządzeniach, które pracują na zasadzie wymiany ciepła. W celu zapobiegawczym należy zainwestować w stację zmiękczania wody. W tym artykule przedstawimy jej zalety i podpowiemy, na co zwrócić uwagę podczas wyboru.

Na czym polega zmiękczanie wody?

Jak wynika z normy Ministerstwa Zdrowia twardość ogólna wody, która nadaje się do picia, powinna wynosić 60-500 CaCO3/l [ppm]. Aby ją usunąć (na drodze wymiany jonowej), należy przeprowadzić jej zmiękczenie. Twardość ogólna jest sumą twardości węglanowej i nie węglanowej. Jest ona usuwana w trakcie przepływu wody przez żywicę jonowymienną, kiedy to jony wapnia i magnezu (powodujące twardość wody) wymieniane są na jony sodu, a gdy zdolność złoża zostanie wyczerpana, zaczyna się regeneracja roztworem soli kuchennej – jej częstość zależy od twardości i ilości uzdatnianej wody.

Jakie parametry są ważne w doborze zmiękczacza?

Najważniejszymi parametrami wpływającymi na dobór stacji zmiękczania wody są: poziom twardości wody oraz maksymalny przepływ godzinowy. Bez tych informacji nie można określić, jakie urządzenie i o jakich parametrach technicznych będzie w stanie spełnić określone wymagania. Każda stacja zmiękczania wody posiada butlę ze złożem filtracyjnym oraz zbiornik na sól tabletkową, która jest niezbędna do regeneracji żywicy jonowymiennej. Dostępna w większości sklepów z artykułami budowlanymi pełni bardzo ważną rolę w zmiękczaniu wody. Trzeba ją bowiem dodawać do stacji, ponieważ żywica jonowymienna traci z czasem swoje zdolności do wymiany jonowej – wyjaśnia ekspert z firmy Global Concepts 2000 Polska, która specjalizuje się w szerokim wprowadzaniu nowoczesnych metod uzdatniania wody przemysłowej w oparciu o najnowsze urządzenia technologie i środki chemiczne.

Zalety korzystania ze stacji zmiękczania wody

Instalacja stacji zmiękczania wody przynosi kilka istotnych korzyści dla użytkowników. Przede wszystkim oczyszcza wodę, która spełni dzięki temu wymagania dla przemysłów: spożywczego, farmaceutycznego, kosmetycznego, a także przetwórstwa i ochrania urządzenia przed kamieniem kotłowym. Ponadto, eliminuje ryzyko powstawania osadów na elementach instalacji odpowiadających za doprowadzanie wody, redukuje koszty utrzymania i serwisowania maszyn, a także ogrzewania wody i jej obróbki.