Jaki kamień wybrać na blat kuchenny?

Kamienny blat to rozwiązanie, które w ostatnich latach cieszy się rosnącą popularnością. Dlaczego? Ponieważ taka powierzchnia odznacza się dużo większą trwałością, niż blat wykonany z innego materiału – szczególnie z płyt laminowanych. Jednak kamień kamieniowi nierówny – warto wiedzieć, który z nich najlepiej spisze się w roli naszego blatu kuchennego.

Zalety kamiennych blatów kuchennych

Zanim przystąpimy do omówienia, jakie kamienie najlepiej nadają się do produkcji blatu, odpowiedzmy na pytanie, dlaczego w ogóle warto zdecydować się na takie rozwiązanie. Wspomnieliśmy, że blaty tego rodzaju odznaczają się dużą trwałością, ale co to właściwie oznacza? Przede wszystkim to, że kamień jest bardzo odporny na uszkodzenia mechaniczne – przy codziennej, normalnej eksploatacji właściwie nie sposób go skruszyć bądź połamać, ponadto nie rysuje się on tak łatwo jak inne, miększe materiały – można na nim kroić bez użycia deski. Dodatkowo kamień jest tworzywem całkowicie niepalnym, co w kuchni jest bardzo istotnym atutem. Można na nim stawiać gorące naczynia bez obaw, że powierzchnia ulegnie zniszczeniu. Oczywiście, kamień nie jest niezniszczalny i z czasem mogą pojawiać się na nim drobne uszkodzenia, np. niewielkie, płytkie rysy. W takiej sytuacji wystarczy zeszlifować jego powierzchnię, żeby odzyskała swój dawny wygląd.

Jaki kamień na blat?

Każdy kamień naturalny posiada swoje indywidualne właściwości, które przesądzają o tym, czy nada się do produkcji blatu kuchennego. Od takich kamieni wymaga się nie tylko trwałości i estetyki, ale również bardzo dobrych właściwości, między innymi odporności na uszkodzenia oraz wilgoć. Dlatego najbardziej polecany kamieniem naturalnym do kuchni jest granit, który spełnia wszystkie te wymogi. Alternatywą są porfir i bazalt. Marmur, tak powszechnie kojarzony z luksusem, również może być wykorzystany jako blat, należy jednak pamiętać, że posiada on bardziej porowatą strukturę, przez co bardzo łatwo nasiąka wilgocią i zanieczyszczeniami. Żeby zachować jego atrakcyjny wygląd, należy go odpowiednio zaimpregnować. To samo dotyczy innych nasiąkliwych materiałów, takich jak trawertyn. Niezależnie od swego gatunku, wszystkie kamienie są odporne na temperatury, nie wymagają więc dodatkowego zabezpieczenia. Podsumowując – jeśli myślimy o wykonaniu blatu kuchennego z kamienia, naszą uwagę powinien zwrócić przede wszystkim granit. Profesjonalną produkcją blatów kamiennych zajmuje się zakład kamieniarstwa budowlanego Wioletta Janik.

Mankamenty blatów kuchennych

Mimo wszystkich swoich zalet, blaty kuchenne – niezależnie od rodzaju materiału – posiadają pewne wady. Pierwszą, najważniejszą jest ich wysoka cena. Pod tym względem przebijają one wszystkie inne materiały. Koszt wykonania blatu podnosi dodatkowo fakt, że są one bardzo ciężkie. Można jest umieścić wyłącznie na odpowiednio wzmocnionych, a przez to droższych, meblach.

śr. ocena 5 / głosów 5