Artykuł sponsorowany

Czym różni się porcelana twarda i miękka?

Czym różni się porcelana twarda i miękka?

Porcelana, podobnie jak kamionka i fajans, to odmiana ceramiki. W całej tej grupie materiałów to właśnie porcelana uznawana jest za najbardziej szlachetną. Różnica między poszczególnymi typami ceramiki polega nie tylko na wyglądzie, ale przede wszystkim na temperaturze wypalania, która wymagana jest do utrwalenia formy tworzonego przedmiotu. Przyjrzyjmy się bliżej porcelanie i jej podstawowym rodzajom.

Porcelana twarda i miękka

Twarda porcelana po wypaleniu ma barwę bardzo jasnej bieli i jest przezroczysta. W porównaniu do porcelany miękkiej ma wyższą odporność na wodę, jest też mniej podatna na pękanie w kontakcie z gorącymi substancjami. Ta ostatnia właściwość wynika z wyższej temperatury wypalania (ok. 1400oC).

Porcelanę miękką wypala się w temperaturze około 1200oC, a to ze względu na nieco inny skład chemiczny masy. Przy wyższej temperaturze przedmioty z miękkiej porcelany mogą tracić kształt i niemal topnieć. Miękka porcelana jest cieńsza i delikatniejsza, w związku z czym do uszczelnienia gotowego produktu konieczne jest szkliwienie.

Niższe temperatury wypalania mają też swoje zalety – mówi ekspert z firmy AP-POL, która prowadzi sklep internetowy Porcelana24.pl. Taka technologia produkcji porcelany pozwala na korzystanie z szerszej gamy kolorów do zdobienia wyrobów, w związku z czym wykorzystywana jest chętnie do tworzenia przedmiotów dekoracyjnych.

Różnica tkwi w proporcjach

Chociaż oba typy porcelany faktycznie różnią się pod względem właściwości fizycznych i sposobów obróbki, ich skład chemiczny jest zasadniczo taki sam. Masa porcelanowa jest mieszanką trzech składników: glinki kaolinowej, kwarcu i skalenia. Tajemnicą odmiennych właściwości porcelany twardej i miękkiej są inne proporcje minerałów w składzie masy.

Gaoling (czy też Kao-ling) to nazwa góry położonej niedaleko Jingdezhen, miasta określanego mianem Stolicy Porcelany. To właśnie od niewielkiej miejscowości, w której wydobywano glinkę kaolinową, utworzono nazwę minerału. Kaolin jest najważniejszym składnikiem masy wykorzystywanej do produkcji twardej porcelany, której głównym światowym producentem w dalszym ciągu pozostaje Państwo Środka.

Europejczycy zaczęli swoje eksperymenty z produkcją porcelany w XVI wieku. Efektem pracy naukowców ze Starego Kontynentu jest właśnie miękka porcelana. W jej składzie również znajdziemy kaolin, jednak proporcje wszystkich składników są bardziej wyrównane (podczas gdy w masie porcelany twardej zawartość glinki kaolinowej waha się w granicach 40-60%).

Ponieważ nad opracowaniem receptury porcelany w całej Europie pracowało wielu niezależnych naukowców, dziś możemy pochwalić się jej kilkoma odmianami. Najciekawszą z nich wydaje się wynaleziona przez Anglików porcelana kostna, w składzie której kwarc został zastąpiony popiołem kostnym.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000
Dodaj komentarz

Komentarze użytkowników do artykułu

  • Jelonka

    Super artykuł. Jasno i na temat. Technologia powstawania porcelany nie jest taka oczywista, a mamy jej przecież masę rodzajów i historycznych producentów.

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.