Artykuł sponsorowany

Zioła i przyprawy to niezbędny dodatek w każdej gastronomii

Zioła i przyprawy to niezbędny dodatek w każdej gastronomii

Świeże zioła i przyprawy to niezbędny dodatek w każdej gastronomii, niezależnie do rodzaju serwowanej kuchni. Nadają wyjątkowego smaku i aromatu każdej przygotowywanej potrawie. Istnieje wiele gatunków, które możemy przechowywać w doniczkach, wykorzystywać cięte lub suszyć. Jakie świeże zioła powinny znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym i gdzie najlepiej się w nie zaopatrzyć?

Zioła doniczkowe

Zioła doniczkowe charakteryzuje intensywny smak i aromat. Są one niezastąpione w każdej restauracji, a przy tym nie wymagają specjalistycznej pielęgnacji. Aby zioła rosły dobrze w doniczkach, należy w tym celu używać naczyń ceramicznych, drewnianych, blaszanych, betonowych lub wiklinowych. Każde zioło powinno mieć swoją doniczkę. Spód doniczki powinien być wyposażony w kamyki z cienką warstwą żwiru i przykryty dobrą włókniną. Doniczki muszą posiadać otwór, który umożliwi odpływ nadmiaru wody. Zioła doniczkowe należy codziennie podlewać – rano i wieczorem, jednak nie należy przesadzać z wodą – ziemia w doniczce powinna być ciągle wilgotna. Woda powinna być letnia, stojąca minimum dobę. Należy pamiętać, aby nie dodawać do ziół żadnych środków chemicznych. W dobrych sklepach oferujących zioła dla gastronomii, takich jak chociażby Goldenfruits, znajdziemy wyselekcjonowane zioła, takie jak: bazylia, mięta, rozmaryn, tymianek, lubczyk, oregano, melisa czy estragon. Zioła doniczkowe powinny stać w dobrze nasłonecznionym miejscu. Aby doskonale obrodziły w liście, należy zrywać zalążki pojawiających się w nich kwiatów. Do przygotowywanych dań lub drinków powinno się stosować jedynie listki ziół zerwane z górnej części krzaczka.

Zioła cięte

Zioła cięte charakteryzuje mniej intensywny aromat smak, niż zioła doniczkowe. W przypadku ziół ciętych znajdziemy bardzo podobne i popularne gatunki roślin, jak w przypadku doniczkowych, jednak jest ich zdecydowanie więcej i niektóre z nich są mniej znane. W sklepach oferujących świeże zioła do gastronomii znajdziemy takie gatunki, jak: trawa cytrynowa, trybula, szczaw, pietruszka, soliród, rukolę, kolendrę czy cząber. Zioła cięte mogą być dodawane bezpośrednio do potraw, a także gotowane i suszone. Niezależnie od rodzaju zastosowania w kuchni, nadają one wyrazistego smaku daniom, napojom i drinkom, więc stanowią niezbędny element w każdym lokalu gastronomicznym, serwującym potrawy zarówno polskiej kuchni, jak i kuchni światowych. Zioła cięte pochodzą od polskich oraz międzynarodowych producentów oraz posiadają niezbędne badania i certyfikaty. Mniej popularne gatunki ziół ciętych pochodzą z odległych państw, takich jak Izrael, Kenia czy Etiopia. Cięte zioła dostępne są w różnych gramaturach i związywane w wygodne pęczki. Warto pamiętać, aby do przygotowywania dań używać jak najświeższych ziół, a jeśli mamy ich większą ilość – należy je zasuszyć.

Mikro liście i ozdobne kwiaty

Doskonale przyrządzone danie w restauracji powinno nie tylko smakować, ale także – cieszyć oczy klienta. Większość osób „kupuje” oczami i nie inaczej rzecz ma się w kwestii spożywania posiłków. Dlatego poza świetnym przyprawieniem i aromatem potrawy czy drinka, nie mniej ważny jest ich wygląd. Niektóre światowe kuchnie, jak na przykład kuchnia tajska, przywiązują ogromną uwagę do sposobu serwowania i ozdabiania dań. W najlepszych polskich restauracjach również się to stosuje, używając w tym celu liści i ozdobnych kwiatów.

Wartościowym uzupełnieniem diety, z racji bogactwa składników mineralnych i witamin, są mikroliście. Wpływają one bardzo korzystnie na organizm, a dodatkowo – dobrze smakują i wyglądają. Mikroliście mogą być używane praktycznie do każdego dania i stanowić przyjemną dla oka ozdobę na talerzu. Najpopularniejszymi mikroliśćmi używanymi w gastronomii są między innymi liście pak choi, rzodkiewki, jarmuż, pędy kukurydzy, amarantus czy rukiew wodna. Innym sposobem na oryginalną dekorację potraw i deserów są jadalne kwiaty, które zadbają zarówno o wrażenia smakowe, jak i estetyczne,. Dodatkowo wykazują lecznicze działanie i zbawienny wpływ na ludzki organizm. Najciekawsze kwiaty jadalne w kuchni to krwawnik, szczawik zajęczy, rumianek, lawenda, goździki, fiołki, dzika róża czy stokrotki.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Dodaj komentarz

Dziękujemy za dodanie komentarza

Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.

Błąd - akcja została wstrzymana

pozostała liczba znaków: 1000

Komentarze użytkowników do artykułu

Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.

Dodaj komentarz jako pierwszy!

Dodaj komentarz

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.