Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zioła i przyprawy to niezbędny dodatek w każdej gastronomii

Świeże zioła i przyprawy to niezbędny dodatek w każdej gastronomii, niezależnie do rodzaju serwowanej kuchni. Nadają wyjątkowego smaku i aromatu każdej przygotowywanej potrawie. Istnieje wiele gatunków, które możemy przechowywać w doniczkach, wykorzystywać cięte lub suszyć. Jakie świeże zioła powinny znaleźć się w każdym lokalu gastronomicznym i gdzie najlepiej się w nie zaopatrzyć?
Zioła doniczkowe
Zioła doniczkowe charakteryzuje intensywny smak i aromat. Są one niezastąpione w każdej restauracji, a przy tym nie wymagają specjalistycznej pielęgnacji. Aby zioła rosły dobrze w doniczkach, należy w tym celu używać naczyń ceramicznych, drewnianych, blaszanych, betonowych lub wiklinowych. Każde zioło powinno mieć swoją doniczkę. Spód doniczki powinien być wyposażony w kamyki z cienką warstwą żwiru i przykryty dobrą włókniną. Doniczki muszą posiadać otwór, który umożliwi odpływ nadmiaru wody. Zioła doniczkowe należy codziennie podlewać – rano i wieczorem, jednak nie należy przesadzać z wodą – ziemia w doniczce powinna być ciągle wilgotna. Woda powinna być letnia, stojąca minimum dobę. Należy pamiętać, aby nie dodawać do ziół żadnych środków chemicznych. W dobrych sklepach oferujących zioła dla gastronomii, takich jak chociażby Goldenfruits, znajdziemy wyselekcjonowane zioła, takie jak: bazylia, mięta, rozmaryn, tymianek, lubczyk, oregano, melisa czy estragon. Zioła doniczkowe powinny stać w dobrze nasłonecznionym miejscu. Aby doskonale obrodziły w liście, należy zrywać zalążki pojawiających się w nich kwiatów. Do przygotowywanych dań lub drinków powinno się stosować jedynie listki ziół zerwane z górnej części krzaczka.
Zioła cięte
Zioła cięte charakteryzuje mniej intensywny aromat smak, niż zioła doniczkowe. W przypadku ziół ciętych znajdziemy bardzo podobne i popularne gatunki roślin, jak w przypadku doniczkowych, jednak jest ich zdecydowanie więcej i niektóre z nich są mniej znane. W sklepach oferujących świeże zioła do gastronomii znajdziemy takie gatunki, jak: trawa cytrynowa, trybula, szczaw, pietruszka, soliród, rukolę, kolendrę czy cząber. Zioła cięte mogą być dodawane bezpośrednio do potraw, a także gotowane i suszone. Niezależnie od rodzaju zastosowania w kuchni, nadają one wyrazistego smaku daniom, napojom i drinkom, więc stanowią niezbędny element w każdym lokalu gastronomicznym, serwującym potrawy zarówno polskiej kuchni, jak i kuchni światowych. Zioła cięte pochodzą od polskich oraz międzynarodowych producentów oraz posiadają niezbędne badania i certyfikaty. Mniej popularne gatunki ziół ciętych pochodzą z odległych państw, takich jak Izrael, Kenia czy Etiopia. Cięte zioła dostępne są w różnych gramaturach i związywane w wygodne pęczki. Warto pamiętać, aby do przygotowywania dań używać jak najświeższych ziół, a jeśli mamy ich większą ilość – należy je zasuszyć.
Mikro liście i ozdobne kwiaty
Doskonale przyrządzone danie w restauracji powinno nie tylko smakować, ale także – cieszyć oczy klienta. Większość osób „kupuje” oczami i nie inaczej rzecz ma się w kwestii spożywania posiłków. Dlatego poza świetnym przyprawieniem i aromatem potrawy czy drinka, nie mniej ważny jest ich wygląd. Niektóre światowe kuchnie, jak na przykład kuchnia tajska, przywiązują ogromną uwagę do sposobu serwowania i ozdabiania dań. W najlepszych polskich restauracjach również się to stosuje, używając w tym celu liści i ozdobnych kwiatów.
Wartościowym uzupełnieniem diety, z racji bogactwa składników mineralnych i witamin, są mikroliście. Wpływają one bardzo korzystnie na organizm, a dodatkowo – dobrze smakują i wyglądają. Mikroliście mogą być używane praktycznie do każdego dania i stanowić przyjemną dla oka ozdobę na talerzu. Najpopularniejszymi mikroliśćmi używanymi w gastronomii są między innymi liście pak choi, rzodkiewki, jarmuż, pędy kukurydzy, amarantus czy rukiew wodna. Innym sposobem na oryginalną dekorację potraw i deserów są jadalne kwiaty, które zadbają zarówno o wrażenia smakowe, jak i estetyczne,. Dodatkowo wykazują lecznicze działanie i zbawienny wpływ na ludzki organizm. Najciekawsze kwiaty jadalne w kuchni to krwawnik, szczawik zajęczy, rumianek, lawenda, goździki, fiołki, dzika róża czy stokrotki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana