Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zastosowanie masek z głów wieprzowych

Maski wieprzowe proponowane przez firmy działające w przetwórstwie mięsnym nie są wśród klientów popularne tak, jak szynka czy karkówka. Polacy, gdy chodzi o wieprzowinę, najczęściej decydują się na schab, łopatkę wieprzową, polędwiczkę, golonkę, żeberka czy szynkę. Bardzo często sięgają też po podroby, między innymi wątrobę czy móżdżek. Okazuje się jednak, że głowizna w tym maski znajdują szerokie zastosowanie w tradycyjnej polskiej kuchni.
Czym jest głowizna wieprzowa?
Praktycznie wszystkie elementy głowizny wieprzowej wykorzystuje się w przetwórstwie mięsnym. Głowizna wieprzowa, jak sama nazwa wskazuje, to części, które pozostają po oddzieleniu głowy zwierzęcia. Innymi słowy, jest to mięso w postaci nadających się do kulinarnego użycia elementów, takich jak uszy, policzki, wargi czy noski. Głowizna jest bardzo często wykorzystywane w tradycyjnej kuchni polskiej. Nie ma książki na ten temat, która nie podawałby choćby jednego przepisu z użyciem wskazanej części świni. Z głowizny można bowiem przygotować naprawdę nieskończoną liczbę wyrobów i dań. Używa się jej do produkcji salcesonów, galaret mięsno-warzywnych lub wywarów.
Do czego używa się głowizny i masek z głów wieprzowych?
Wieprzowe skórki, tłuszcz i maski z głów wieprzowych, a więc wszystko to, co można zdjąć z głowy świniaka, wykorzystuje się do produkcji parówek, kiełbas, pasztetów i dań gotowych takich, jak pulpety lub klopsy.
O szerokim zastosowaniu głowizny opowiada właściciel firmy Michna Meat.
Sprzedajemy wieprzowinę do sklepów w postaci mięsa wieprzowego drobnego, mięsa skroniowego oraz mięsa z głów wieprzowych. Są to pełnowartościowe produkty, które można wykorzystać do celów kulinarnych. Oferujemy podgardla wieprzowe, doskonale nadające się do przygotowania wędlin, pasztetów i wielu potraw. Wędzone podgardle wieprzowe to dla wielu amatorów wieprzowiny ceniony dodatek do jajecznicy lub do zasmażek. Oferujemy policzki wieprzowe, które coraz częściej goszczą w menu najlepszych restauracji nie tylko w Polsce. Sprzedajemy także inne elementy wieprzowe – uszy, noski, wąsy i wargi oraz skóry i maski wieprzowe.
Głowizna wieprzowa oraz maski z głów wieprzowych w największych ilościach zamawiane są oczywiście do sklepów mięsnych. Rygorystyczne wymogi nakładane na tego rodzaju punkty sprawiły, że te nie mogą sobie pozwolić na mięso wątpliwego pochodzenia. Zamawiając towar z rozwagą podchodzą do oferty dostawcy wieprzowiny. Idąc na zakupy do rzeźnika, nie musisz się więc przejmować jakością oferowanych tam produktów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana