Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zasady zdrowego żywienia dzieci
Zdrowa dieta ma kluczowe znaczenie w prawidłowym rozwoju psychoruchowym dzieci i utrzymaniu ich dobrego stanu zdrowia. Młode osoby są szczególnie narażone na negatywne skutki nieprawidłowego żywienia, dlatego ich zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze powinno być w pełni zaspokojone przy jednoczesnym zadbaniu o to, aby kaloryczność posiłków nie przekraczała zapotrzebowania energetycznego.
Regularne posiłki
Racjonalne żywienie dzieci powinno opierać się na spożywaniu określonej liczby posiłków dziennie w regularnych odstępach czasu (najlepiej co około 3 godziny). Dieta powinna być urozmaicona i uwzględniać zróżnicowane produkty. Pamiętajmy, że bardzo istotne jest spożycie przez dziecko śniadania – jego brak osłabia koncentrację i zmniejsza wydolność organizmu. Kolacja natomiast nie powinna być spożywana bezpośrednio przed snem. Zwróćmy też uwagę na odpowiednie ilości płynów wypijanych w ciągu dnia. Warto zadbać o to, by dziecko piło przede wszystkim wodę, jednak można podawać mu również niesłodzone herbatki owocowe i soki owocowe oraz warzywne – najlepiej świeżo wyciskane. Nie możemy również zapominać o aktywności fizycznej dziecka, która w przedszkolu obejmuje zarówno ćwiczenia fizyczne, jak i zabawy rekreacyjne. W znaczny sposób przyczynia się ona do wyeliminowania ryzyka nadwagi i otyłości.Zbilansowana dieta
Dieta dziecka powinna opierać się w głównej mierze na produktach zbożowych, szczególnie tych, które zawierają najwięcej błonnika, witamin i składników mineralnych. Należą do nich: pieczywo pełnoziarniste, kasza gryczana, brązowe ryże, płatki owsiane i razowe makarony. Bardzo istotne jest również mleko i przetwory mleczne – jogurty, kefiry, maślanka, sery twarogowe. Zawierają one wysokowartościowe białko oraz wapń, laktozę i tłuszcz, a także witaminy A, D i B. spożywane mleko nie powinno jednak przekraczać 2% zawartości tłuszczu.Wędliny i mięso możemy podzielić na mięso białe (drobiowe) i czerwone. Mięso drobiowe jest szczególnie zalecane ze względu na niewielką zawartość tłuszczu – pamiętajmy, że jego głównym źródłem nie powinno być mięso, a produkty roślinne, np. olej rzepakowy lub sojowy – informuje nasza rozmówczyni reprezentująca Niepubliczne Przedszkole Raz Dwa Trzy – MY z Warszawy.Ryby, podobnie jak mięso, bogate są w białko, minerały i witaminy z grupy A i B. Szczególnie wartościowe są ryby morskie, które zawierają jod i nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Niezwykle istotnym elementem w diecie dziecka są warzywa i owoce, które powinny być spożywane pięć razy dziennie, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw (owoce charakteryzują się dużą zawartością cukru). Produkty te są cenny źródłem błonnika i witamin A i C oraz składników mineralnych. Jaja warto ograniczyć w diecie dziecka, gdyż mimo że zawierają pełnowartościowe białko i żelazo, są również źródłem cholesterolu. Orzechy i rośliny strączkowe to produkty wysokokaloryczne, zawierają jednak białko, błonnik, witaminy i minerały. Nie należy ich spożywać więcej niż 3 razy w tygodniu. Słodycze (czekoladę, cukier, ciastka, dżemy) najlepiej jest podawać dziecku okazjonalnie ze względu na bardzo dużą zawartość tłuszczu i brak składników odżywczych. Ograniczmy również sól, która może podnosić ciśnienie krwi, a także jedzenie typu fast food. Warto wspomnieć, że szczególnie wartościowe są potrawy gotowane i pieczone, dobrze jest unikać dań smażonych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana