Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Strona dostępna dla osób pełnoletnich
Czy masz ukończone 18 lat?
Zasadnicze różnice między irlandzką whiskey a szkocką whisky
Whisky to bez wątpienia jeden z najszlachetniejszych alkoholi. Każda destylarnia, w zależności od kraju produkuje jednak trunek o indywidualnym charakterze, na którego niepowtarzalny smak i aromat wpływa wiele procesów wykorzystywanych podczas produkcji. Mimo tego, że zarówno irlandzki, jak i szkocki trunek należą do jednych z najczęściej wybieranych, istnieją między nimi wyraźne różnice. Czym różni się irlandzka whiskey od szkockiej whisky? Wyjaśniamy!
Whisky a whiskey - czy to to samo?
Wielu osobom może wydawać się, że pisownia whiskey jest błędna. W rzeczywistości jest to jedna z pierwszych różnic, która pozwala odróżnić od siebie alkohol irlandzki od szkockiego. Irlandzka wersja, dzięki dodatkowemu „e” w nazwie pozwala wyróżnić napój na tle zupełnie innego szkockiego alkoholu. Tego typu whiskey, oprócz Irlandii produkowane jest również w USA czy krajach tzw. "nowego świata whisky". Natomiast szkocka whisky powinna mieć bardziej torfowy smak, a z wyjątkiem Szkocji, powstaje także w Kanadzie i Japonii.
Irlandzka whiskey a szkocka whisky - co je odróżnia?
Jak można się domyślić, szkocka whisky wytwarzana jest w Szkocji i zazwyczaj sprzedawana jest pod postacią single malt, czyli do jej otrzymania używa się wyłącznie słodu jęczmiennego. Co więcej, właściwie przygotowany jęczmień suszony jest dymem torfowym, w wyniku czego trunek zyskuje ciężki i dymno-ziemisty posmak. Jeżeli chodzi o proces destylacji, szkocka podlega mu 2 razy i zwykle musi leżakować w dębowych beczkach minimum 3 lata.
Z kolei irlandzka whiskey w większości przypadków sprzedawana jest jako blended, czyli jako mieszanka kilku zbóż. W porównaniu do szkockiej destylowana jest 3 razy, dzięki czemu uzyskuje niejako waniliowy posmak. Na jej subtelny smak wpływa również to, że Irlandczycy nie stosują torfu podczas suszenia słodu. Poza tym alkohol charakteryzuje się jaśniejszą barwą.
Który rodzaj whisky będzie najlepszy?
Wybór wysokoprocentowego alkoholu nie jest prostym zadaniem. Nie da się jednoznacznie określić, który będzie lepszy, ponieważ w głównej mierze zależne jest to od preferencji oraz od gustu konesera. Dla osób, które nie przepadają za mocnymi trunkami i ich intensywnym smakiem, lepszym wyborem będzie zatem irlandzka wersja dostępna w sklepie z ekskluzywnymi alkoholami Spirit Depot.
Wielbiciele wyrazistych, mocno alkoholowych oraz cięższych nut smakowych powinni postawić na szkocką whisky single malt, która na ogół spożywana jest jako osobny trunek. W odpowiednio dopasowanych szklankach w szczególności nada się do degustacji dla prawdziwych koneserów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana