Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zalety picia herbaty
Herbata to napój znany od wieków i spożywany przez każdego z nas na co dzień, nawet kilka razy w ciągu dnia. Wielu miłośników herbaty nie zdaje sobie jednak sprawy, że ten napój ma dość złożony skład, a każdy z jego składników posiada odmienne właściwości. Dzięki temu herbata ma pozytywny wpływ na ludzki organizm i zdrowie. Jakie korzyści płyną z regularnego spożywania herbaty?
Właściwości herbaty
Właściwości zdrowotne herbaty związane są z właściwościami poszczególnych substancji zawartych w napoju. Na przykład teina działa jak kofeina, która znajduje się w kawie. Odpowiada za stymulację układu nerwowego – zapewnia pobudzenie i lepszą wentylację płuc, poprawia koncentrację i jasność umysłu, niweluje zmęczenie i wspomaga wydzielanie soków trawiennych. Jej ilość różni się w zależności od herbaty. W pewnych rodzajach może zawierać się nawet 100 mg teiny na filiżankę. Polifenole z kolei wspomagają wchłanianie teiny do organizmu, dzięki czemu organizm dłużej odczuwa pobudzenie, a jego spadek jest mniej gwałtowny niż w przypadku kawy. Mają działanie antyoksydacyjne i niszczą wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania nowotworów. Przeciwdziałają także zlepianiu się płytek krwi, więc zapobiegają powstawaniu zakrzepów i poprawiają budowę naczyń krwionośnych. Tanina to substancja, która wpływa na odprężające i relaksujące właściwości herbaty.
Jak mówi producent kawy i herbaty Julius Meinl:
L-Teanina to składnik, który znajduje się tylko w herbacie. Obniża ciśnienie i pobudza mózg do pracy, zapewniając odprężenie i koncentrację. W herbacie zawierają się także różne witaminy i minerały, które odpowiadają w głównej mierze za budowę kości i pracę mięśni, przyczyniają się do wzrostu i regeneracji tkanek, wspomagają metabolizm oraz działają pozytywnie na wzrok, skórę, paznokcie i włosy.
Wpływ herbaty na serce i płuca
Herbata i jej picie oddziałuje na cały organizm. Przede wszystkim zmniejsza ryzyko miażdżycy i zawału serca. Związki zawarte w herbacie obniżają cholesterol, co zwiększa przepustowość naczyń krwionośnych. Herbaciane flawonoidy przeciwdziałają udarom mózgu – 4 filiżanki herbaty dziennie zmniejszają ryzyko o 20%. Katechiny pochodzące z zielonej herbaty zapobiegają nowotworom i hamują rozwój już istniejącego raka. Herbata wzmacnia także układ oddechowy, dlatego jej picie zaleca się zwłaszcza osobom palącym. Związki zawarte w herbacie działają również pozytywnie na jamę ustną. Napój działa również jako stymulant i pomaga aktywować układ nerwowy.
Sylwetka, skóra i odporność
Przeciwutleniacze sprawiają, że herbata działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwgrzybicznie. L-Teanina zawarta w napoju wzmacnia także komórki immunologiczne, przez co podnosi odporność organizmu. Niektóre rodzaje herbaty wpływają także na sylwetkę. Na szczególną uwagę zasługuje herbata Pu-Erh, która przyczynia się do utraty masy ciała, ponieważ zmniejsza uczucie głodu i obniża apetyt. Osoby, które chcą schudnąć, powinny także skupić się na dobrodziejstwie, jakim jest zielona herbata, która hamuje bezpośrednie wchłanianie tłuszczów.
Herbata jest również znana jako eliksir młodości, gdyż ma pozytywny wpływ na skórę. Poza tym, picie naparu z białej herbaty przyczynia się do usuwania toksyn z organizmu, przez co skóra pracuje lepiej, a gruczoły się nie zatykają. Herbatę można także aplikować zewnętrznie, na przykład w formie maseczek i kremów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana