Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zalety garnków emaliowanych

Spis treści
- Bo są bezpieczne dla zdrowia
- Bo zapewniają naturalny smak potraw
- Bo są trwałe
- Bo mają przyjemny desing
- Bo są bardzo tanie
W ostatnich latach wyraźnie widać zainteresowanie Polaków zdrową dietą. Bardzo dużo inwestujemy w ekologiczne produkty spożywcze, unikamy gotowych posiłków, liczymy kalorie… Warto jednak pamiętać, że liczy się nie tylko to, co jemy i w jakich ilościach, ale również w czym przygotowujemy swoje jedzenie i jak je przechowujemy. Dlatego coraz więcej osób powraca do rozwiązań stosowanych przez pokolenie naszych babć, czyli naczyń emaliowanych. Dlaczego?
Bo są bezpieczne dla zdrowia
W kontakcie z wodą i przy wysokim temperaturach z metali mogą wytwarzać się szkodliwe związki chemiczne, które przenikają do jedzenia, a wraz z nim do naszych organizmów.- Taka sytuacja najczęściej ma miejsce jeśli stosujemy garnki ze stali nierdzewnej, zawierającej nikiel, na który uczulony jest blisko 17% społeczeństwa – wyjaśnia przedstawiciel przedstawiciel Firmy Handlowej Chróściel - Związki niklu są toksyczne, mogą powodować zmiany skórne, a w dłuższej perspektywie czasowej być również przyczyną rozwoju nowotworów.Naczynia emaliowane nie mają takiego działania – szklista powłoka pokrywająca je na całej powierzchni zapobiega przedostawaniu się szkodliwych związków chemicznych do gotowanej w nich wody i żywności. Emalia jest ponadto bardzo gładka – zapobiega to gromadzeniu się i namnażaniu bakterii, a także znacząco ułatwia mycie naczyń.
Bo zapewniają naturalny smak potraw
Niemniej istotną kwestią jest sam smak gotowanych w garnku potraw. Każdy może samodzielnie wykonać test we własnym domu i przygotować to samo danie w garnku emaliowanych i garnku ze stali nierdzewnej niepokrytej żadną powłoką. Różnica jest wyczuwalna – potrawa przyrządzona w garnku emaliowanym smakuje lepiej, bardziej naturalnie. Ponownie jest to wynikiem tego, że w naczyniach tego typu nie dochodzi do przenikania związków chemicznych, wytwarzających się z metalu podczas gotowania.Bo są trwałe
Wysokiej jakości emalia użyta w produkcji garnków wykazuje bardzo dużą odporność na zmienne temperatury. Dzięki temu można garnków z powodzeniem używać w charakterze pojemników na żywność – po wyjęciu z lodówki można je od razu postawić na ogień bez ryzyka, że pod wpływem szoku termicznego emalia ulegnie zniszczeniu.Bo mają przyjemny desing
Nowoczesne garnki emaliowane charakteryzują się bardzo przyjemnym dla oka wyglądem, nowoczesnym, ale jednocześnie nawiązującym do tego, co wszyscy znamy z czasów dzieciństwa. Dzięki nim kuchnia nabiera bardzo swojskiego, przytulnego charakteru.Bo są bardzo tanie
Bardzo dużym plusem naczyń emaliowanych, przemawiającym do większości nabywców, jest ich niska cena. Pozwolić sobie na nie może praktycznie każde gospodarstwo domowe.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana