Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Zalety blatów granitowych
Granit to zdecydowanie najpopularniejsza, najbardziej funkcjonalna skała ozdobna, swoją wytrzymałością znacznie przewyższająca marmur i nie ustępująca mu pod względem estetyki. Coraz częściej wykorzystywany jest on do produkcji blatów kuchennych. Oto kilka powodów, dla których warto zdecydować się na takie rozwiązanie.
Czym jest granit?
Nazwa granitu pochodzi od łacińskiego słowa granum, oznaczającego ziarno – dobrze oddaje ono jego właściwości fizyczne. Jest on skałą o strukturze jawnokrystalicznej, zbudowaną w głównej mierze z takich minerałów jak kwarc, biotyt, plagioklaz czy ortoklaz. Jego gęstość utrzymuje się w granicach 2,65 – 2,75 g/cm 3.- Granit to jedna z najpowszechniej występujący skał magmowych, jego złoża obecna są na wszystkich kontynentach – mówi specjalista firmy Granimex - W Polsce wydobywany jest z masywów dolnośląskich karkonoskiego, strzelińskiego i strzegomskiego – w zależności od złoża poszczególne fragmenty granitu mogą mieć różną barwę, najczęściej spotykane są granity białe i w różnych odcieniach szarości, rzadziej występujące skały mają kolor czerwony lub zielony.Najczęściej granit wykorzystywane jest do wykonywania płyt chodnikowych, parapetów, schodów, nagrobków czy w budowie pomników – w ostatnim czasie często wykorzystuje się go również w produkcji blatów kuchennych.
Zalety
Do najważniejszych zalet blatów wykonanych z granitu należy zaliczyć:- Piękny wygląd – to zdecydowanie najważniejszy aspekt przemawiający za wyborem granitu. Każda kuchnia wyposażona w blat granitowy nabierze wyjątkowego, eleganckiego blasku. Ponadto warto pamiętać, że nie ma dwóch identycznych fragmentów skały – każdy z nich posiada unikalną strukturę i rysunek żył. Dzięki temu każdy blat granitowy jest niepowtarzalnym dziełem sztuki kamieniarskiej.
- Bardzo wysoka wytrzymałość – jeśli chodzi o odporność na wszelkiego rodzaju szkodliwe czynniki zewnętrze, granit pozostawia daleko w tyle inne naturalne tworzywa, przede wszystkim drewno czy uchodzący za symbol luksusu marmur. Doskonale radzi sobie z uszkodzeniami mechanicznymi, takimi jak uderzenia i zarysowania, jak również z czynnikami fizykochemicznymi, między innymi zmianami temperatur oraz wilgocią – o te drugie w kuchni nietrudno. W kontakcie z nimi granit nie zmienia ani swojej struktury, ani wyglądu.
- Bardzo łatwa pielęgnacja – niska nasiąkliwość granitu oraz jego gładka powierzchnia sprawiają, że blat z niego wykonany łatwo utrzymać w czystości. Do ich mycia wystarczy woda z delikatnym detergentem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana