Artykuł Cię zaciekawił? Dowiedziałeś się czegoś więcej? Koniecznie zostaw komentarz! Skomentuj jako pierwszy i podziel się swoimi wrażeniami. Napisz, jak oceniasz nasz artykuł i zostaw opinię. Weź udział w dyskusji. Masz wątpliwości i chcesz dowiedzieć więcej na temat poruszanego zagadnienia? Daj znać, o czym jeszcze chciałbyś przeczytać. Dziękujemy za Twój wkład w budowę bazy komentarzy. Zachęcamy do zapoznania się z pozostałymi artykułami i komentarzami innych użytkowników.
Strona dostępna dla osób pełnoletnich
Czy masz ukończone 18 lat?
Z jakich winogron powstają wina deserowe?
Wino często jest nieodłącznym elementem kolacji lub obiadów, nie tylko tych uroczystych. Nie trzeba jednak łączyć go z jedzeniem. Winami deserowymi można się delektować również poza posiłkiem. O jakiego rodzaju winie mówi się, że jest deserowe, oraz które szczepy winogron są wykorzystywane do jego produkcji? Przeczytaj artykuł i sprawdź.
Co warto wiedzieć o winach
Wino, które otrzymywane jest w trakcie fermentacji winogron, towarzyszy ludziom od dawna. Często podawane jest w trakcie posiłków, nie tylko tych uroczystych. Wpływ na smak danego trunku ma wiele czynników takich jak odmiana, to, gdzie rośnie winorośl, na jakiej glebie, jakie warunki atmosferyczne panują w danym miejscu. Poza tym ważny jest czas fermentacji, użyte drożdże, temperatura i na sam koniec miejsce i okres leżakowania. Nie bez znaczenia są także różnego rodzaju dodatki. Wszystko to sprawia, że możemy wybierać spośród wielu rodzajów wina. Dzięki takim sklepom internetowym jak Winne Włochy można zapoznać się z ofertą win pochodzących z różnych regionów Włoch, w przypadku których możemy zastosować kilka podziałów. Jednym z nich jest kolor: wina czerwone, białe lub różowe. Ze względu na smak można by wspomnieć o winach słodkich, półsłodkich, półwytrawnych oraz wytrawnych. Trzeba tylko pamiętać, że wino nie powinno być słodsze niż jedzenie, do którego jest podawane.
Przeczytaj również: Od pomysłu do produktu: Proces tworzenia galanterii skórzanej dla każdego
Wino deserowe
Wino deserowe charakteryzuje się tym, że jest słodkie lub półsłodkie i posiada dosyć dużą zawartość alkoholu - od 14 do 22%. Wytwarzane jest z bardzo dojrzałych albo wręcz przejrzałych winogron. Niektóre rodzaje tego wina uzyskuje się z winogron przemarzniętych. Wszystko to wiąże się z chęcią maksymalnego wykorzystania naturalnej słodyczy owoców. Znaczenie ma również szczep winogron. Wiadomo, że nie wszystkie owoce smakują tak samo. Często stosowanymi szczepami do win deserowych są:
Grillo,
Garganega,
Semillon,
Chardonnay,
Muscat.
Niektórzy uważają, że tego rodzaju wina są również doskonałymi prezentami. Nie wychodząc z domu, można zaopatrzyć się w taki podarunek w sklepie internetowym z włoskimi winami. Warto jeszcze wspomnieć, że wina deserowe ze względu na swoją słodycz serwowane są nie tylko ze słodkimi przekąskami, deserami, ale także z serami pleśniowymi. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby pić je bez posiłku.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Dodaj komentarz
Dziękujemy za dodanie komentarza
Po weryfikacji, wpis pojawi się w serwisie.
Błąd - akcja została wstrzymana